Viața Sfântului Cuvios Alexie (Kabaliuk) Carpatinul
Sfântul Cuvios Alexie (Kabaliuk) Carpatinul a intrat de tânăr în Mănăstirea Kish-Baranya, dar la scurt timp a plecat să se nevoiască în Muntele Athos.
Sfântul Cuvios Alexie (Kabaliuk) Carpatinul a fost un misionar ortodox în Cehia și Slovacia, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. S-a născut la 1 septembrie 1877 în familia unui tăietor de lemne din Transcarpatia și a fost numit după Prințul Alexandru Nevski.
De tânăr a devenit novice în Mănăstirea Kish-Baranya, dar la scurt timp a plecat să se nevoiască în Muntele Athos, la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon”. De aici a fost trimis în Rusia la Mănăstirea „Sfântul Onufrie Yablochinsky”. La 5 mai 1910 a fost tuns călugăr, iar la 15 august 1910 a fost hirotonit ieromonah.
S-a întors apoi în Transcarpatia unde a propovăduit învățătura ortodoxă, intrând în conflict cu autoritățile. A fost acuzat de „trădare” și condamnat la închisoare în lagărul de concentrare în procesul de la Sighetu Marmației (1913-1914).
La 17 august 1921, părintele Alexei a fost ales ca egumen al Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Iza. În 1923 (1925?) a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
A trecut la Domnul pe 2 decembrie 1947 la Mănăstirea Dąbok. A fost înmormântat în cimitirul satului Iza, raionul Khust din regiunea transcarpatică din Ucraina. Sfintele sale moaște au fost descoperite pe 12 martie 1999. A fost canonizat pe 21 noiembrie 2001.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro