(Video) Ciorbă de urzici cu spätzle – rețetă de post de la Mănăstirea Sihăstria
După perioada de iarnă, în care adesea consumăm alimente mai grele și mai bogate în calorii, primăvara este momentul potrivit pentru a detoxifia organismul și a elimina toxinele acumulate, urzicile fiind unul dintre „partenerii de încredere” pe acest drum. Urzicile sunt surse excelente de vitamine și minerale esențiale, precum vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, calciu și magneziu. Consumul de urzici poate contribui la întărirea sistemului imunitar, la menținerea sănătății oaselor și la îmbunătățirea circulației sângelui. Ciorba de urzici poate avea efecte benefice asupra sistemului digestiv, ajutând la îmbunătățirea procesului de digestie și la prevenirea problemelor digestive, precum constipația sau balonarea. De asemenea, urzicile conțin fibre dietetice, care pot contribui la menținerea sănătății intestinale.
În aceste zile ale Postului Mare, Părintele Silvan de la Mănăstirea Sihăstria a acceptat provocarea noastră și ne-a preparat varianta sa de ciorbă de urzici cu spätzle (galuștele simple de făină).
De reținut! Rețetele propuse de părintele Silvan sunt un răspuns la solicitarea urmăritorilor noștri de a prezenta rețete inedite, bazate pe experiența sa dinainte de intrarea în monahism. În mănăstire știm că înfrânarea și cumpătarea sunt virtuți primare, astfel încât este important să înțelegem că aceste preparate nu sunt pregătite zilnic la trapeză, ci mai ales la momentele speciale din viața obștii (Praznice Împărătești, sfințiri, hramuri etc.).
Pentru a prepara rețeta părintelui Silvan (10 porții), aveți nevoie de:
- 10 porții
- 500 g urzici
- doi morcovi potriviți
- două fire pătrunjel
- un păstârnac mediu
- jumătate fir de praz
- un ardei capia roșu
- 100 ml ulei
- două lămâi
- 5 căței de usturoi
- o legătură pătrunjel
- sare și piper alb (după gust)
Iar pentru spätzle aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g făină albă 650
- două linguri ulei
- un vârf de linguriță cu bicarbonat
- sare
- apă
Poftă bună! Nu uita să te abonezi la canalul de YouTube doxologia.ro și să verifici playlistul cu „Rețete mănăstirești”! Revenim constant cu idei și propuneri inedite!