Vindecați-vă de suferințele din trecut înainte de a intra într-o nouă relație de iubire

Căsătorie

Vindecați-vă de suferințele din trecut înainte de a intra într-o nouă relație de iubire

    • mâini împreunate
      Vindecați-vă de suferințele din trecut înainte de a intra într-o nouă relație de iubire / Foto: Oana Nechifor

      Vindecați-vă de suferințele din trecut înainte de a intra într-o nouă relație de iubire / Foto: Oana Nechifor

Vindecați-vă înainte, nu vă grăbiți! Nu înghițiți o iubită pe bază de medicament. „Mă vindec de trecut cu asta!” „Mă vindec de trecut cu ăsta!” Nu te vindeci decât cu Acela, cu Dumnezeu! El mă vindecă și în felul acesta eu pot să am o relație cu tine. Degeaba vă grăbiți să vă căsătoriți, că nefericirea este mare dacă nu ne vindecăm înainte, copii!

Cum trebuie să reacționez atunci când actualul prieten îmi reproșează trecutul? Ce trebuie să îi spun ca a doua oară să nu mai aibă curajul să-mi mai zică ceva? Ce părere aveți despre gelozia într-o relație? 

Maică, ia-ți trecutul tău și umblă! În primul rând ce vede iubitul în trecutul tău acolo e o telenovelă, pentru că el n-a fost acolo. Și când veniți și-mi povestiți viața voastră, îmi povestiți sesiunea 1, 2, acolo, este doar o imagine. Eu numai prin rugăciune pot să simt durerea ta, spaima ta, nesimțirea ta, păcatul tău. Când tu îmi scrii mie, eu mă împărtășesc ca împreună să-i dăm lui Dumnezeu acele toxine, ca să te poată scăpa de ele. Dar altfel, prietenului tău de ce să-i spui tot trecutul? Nu-i spune mamă, lasă-l să trăiască în imaginar, că după aceea face filme cu materialul tău. Sinceră să fii în relație cu el. 

Acuma foarte puțini aveți un trecut luminos. Niciun el, nicio ea… Mai sunt păpușelile alea din plastic – Barbie – poate ele au un trecut mai puțin..., în rest, avem un trecut mai mult sau mai puțin traumatizant. Asta Îi dăm lui Dumnezeu, îi dăm părintelui duhovnic și ne vindecăm. 

Nu ne vindecă aproapele, nu ne vindecă soțul/ soția, ci Dumnezeu ne vindecă și noi vindecați venim. 

Cum zicea un om: „Când ne căsătorim nu ne căutăm jumătatea”. Zicea că în relația de căsătorie nu este adunare, ci înmulțire. Adunarea este o jumătate plus o jumătate face un întreg. Înmulțirea este ½ ori ½ face ¼. Devenim un sfert dacă pornim jumătate din noi. Ca să avem căsnicia adevărată trebuie să devenim întregi, să fie unu și cu unu. Unu ori unu fac unu. Ca să fim una trebuie să fim unu. Numai unu ori unu face unu.

 Deci vindecați-vă înainte, nu vă grăbiți! Nu înghițiți o iubită pe bază de medicament. „Mă vindec de trecut cu asta!” „Mă vindec de trecut cu ăsta!” Nu te vindeci decât cu Acela, cu Dumnezeu! El mă vindecă și în felul acesta eu pot să am o relație cu tine. Degeaba vă grăbiți să vă căsătoriți, că nefericirea este mare dacă nu ne vindecăm înainte, copii! 

Se întâmplă și când partenerii, soții, sunt răbdători și îngăduie și se ajută unul pe altul să se vindece, spovedindu-se fiecare, postind împreună, rugându-se împreună și având încredere în Dumnezeu. Credința asta în Dumnezeu care vindecă și ne dă fericirea!

(Fragment din conferința ASCOR cu tema „Rolul femeii în familie și societate”, susținută de monahia Siluana Vlad. Evenimentul s-a desfășurat pe data de 8 Martie 2018 în Iași. Puteți urmări înregistrarea completă aici.)