A XII-a ediție a Simpozionului „Dumitru Stăniloae” reunește la Iași teologi din țară și străinătate

Arhiepiscopia Iaşilor

A XII-a ediție a Simpozionului „Dumitru Stăniloae” reunește la Iași teologi din țară și străinătate

În această seară, Aula Magna „Mihai Eminescu” din Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, eveniment la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Ajuns la a XII-a ediție, Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, în acest an desfășurându-se sub tema „Dumitru Stăniloae: Preot – Teolog – Mărturisitor”, care propune o reflecție profundă asupra moștenirii teologice și duhovnicești a părintelui Stăniloae, subliniind relevanța operei sale în contextul contemporan.
Ea va fi abordată teologic de profesioniștii domeniului și interdisciplinar de către specialiști consacrați din țară și străinătate.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a transmis la începutul simpozionului un cuvânt de binecuvântare:

Un simpozion ca acesta, închinat Sfântului Dumitru Stăniloae, preot, teolog și mărturisitor, presupune mai mult decât o platformă academică de prezentare și de dezbatere de idei. El implică, pentru invitați, participanți și, poate, pentru cei care îl urmăresc de departe, o încercare de intrare, la nivelul fiecăruia, în planul duhovnicesc al moștenirii Sfântului Dumitru Stăniloae.

Întrucât Sfântul Dumitru Stăniloae a realizat și împlinit drumul căutării, al rugăciunii, drumul iubirii și al comuniunii cu Dumnezeu și cu semenii, el se poate face pentru noi sursă de inspirație. De aceea, Îl rog pe Dumnezeu ca, în aceste două zile, duhul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae să coboare în noi și între noi, lăsându-ne și pe noi cuprinși de taina cea adâncă a lucrării sale duhovnicești, teologice și mărturisitoare, în sensul cel mai curat și transformator cu putință.

Cu alte cuvinte, Sfântul Dumitru Stăniloae să nu fie o simplă temă de lucru, un subiect de discuție — cu toată importanța pe care o acordăm acestor elemente — ci o lucrare de împărtășire din darurile lui, prezente în Biserica pe care a slujit-o cu dor nespus. Sfântul Dumitru Stăniloae să mijlocească pentru noi putere de Sus și să reverse asupra participanților și a vorbitorilor, în cadrul acestui simpozion, darurile teologiei și ale viețuirii sale sfinte; să ofere invitaților acestei întruniri harul pe care el l-a primit de a-L propovădui și a-L împărtăși pe Iisus Hristos Înviat — de la catedră, în sala de curs, în cadrul conferințelor la care a participat, prin scrierile pe care le-a alcătuit și le-a predat și, îndeosebi, prin slujirea Sfintei Liturghii.

Părintele conf. univ. dr. Paul-Cezar Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a evidențiat semnificația profundă a canonizării părintelui Dumitru Stăniloae, subliniind că:

Proclamarea canonizării patronului facultății noastre, părintele Dumitru Stăniloae, și trecerea lui în rândul sfinților sub numele de Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae a constituit un prilej de bucurie, de împlinire și de responsabilizare în fața întregii comunități academice și ecleziale, în același timp. Astfel, aș putea afirma că ne aflăm la debutul unui simpozion de suflet, al unei manifestări care, din punctul meu de vedere, reprezintă ceva mai mult, aș îndrăzni să spun, decât o simplă manifestare științifică. Aș îndrăzni, după aceea, să merg mai departe și să spun că este un dans al ideilor teologice, o invitație la cunoaștere, o provocare la părtășie, un gest de recunoștință, o euharistie academică, o mărturisire de credință, o împreună-îmbrățișare a tuturor celor prezenți aici și o privire aruncată spre spațiul sacru al întâlnirii intime dintre om și Dumnezeu.

Simpozionul de anul acesta îi invită pe toți participanții la întâlnirea cu Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae. Fiecare dintre cele trei teme ale simpozionului — preot, teolog, mărturisitor — ne propune descoperirea omului, apoi a preotului și a teologului care a fost Dumitru Stăniloae.

Noi, aici, nu ne propunem ca, prin evenimentul la care vom participa în aceste zile, să facem o apologie a părintelui Dumitru Stăniloae, pentru că sfinții nu au nevoie de apărare. Mărturisirea este cea care ne situează, de fapt, în firescul sfințeniei.

În aceste zile, îl vom descoperi împreună pe părintele Dumitru Stăniloae ca subiect și obiect al mărturisirii; aceasta face parte, în esență, din moștenirea pe care ne-a lăsat-o nouă, tuturor.

Prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a transmis organizatorilor simpozionului un mesaj de apreciere, evidențiind atât importanța temelor propuse, cât și contribuția Facultății de Teologie Ortodoxă la viața universitară:

Facultatea de Teologie Ortodoxă este prezentă în universitate și îi felicit și pentru cele două teme aduse în discuție astăzi. Pe de o parte, tema legată de Sfântul Dumitru Stăniloae – teolog, preot, mărturisitor – care, într-un fel, aduce în actualitate denumirea oficială a facultății. Ne dorim ca această asociere cu personalitatea și cu ceea ce a însemnat Dumitru Stăniloae, ca membru al acestei comunități, să devină oficială. Este important pentru conturarea identității facultății, care va purta, sperăm din toamnă, numele Sfântului Dumitru Stăniloae.

În al doilea rând, este un act de curaj, pentru că tema abordată pentru dezbatere este una provocatoare și cred că, până la urmă, dumneavoastră ați venit aici pentru dezbatere, iar noi avem, în acest moment, doar rolul de a mulțumi instituțional organizatorilor, facultății, și de a-i felicita pentru tot ce au făcut până acum.

Evenimentul a fost urmat de o dezbatere publică intitulată „Mai este nevoie de teologie astăzi?”, invitați fiind Pr. Bogdan Tătaru-Cazaban și Cătălin-Valentin Raiu, iar moderator a fost părintele Nicolae Dima.

Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” este un eveniment științific organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Organizat sub patronajul marelui teolog român, simpozionul reprezintă un spațiu academic de cercetare și dialog teologic și interdisciplinar. Este dedicat dezbaterilor privind istoria și spiritualitatea bimilenară a Bisericii în viața cetății, sub aspect dogmatic, patristic, canonic, moral și liturgic. Prezentările și analizele teologice vin în consonanță cu rezultatele unor cercetări interdisciplinare oferite de specialiști români și internaționali în domeniile respective (istorie, sociologie, antropologie, psihologie, comunicare, economie etc.).

Citește despre: