10 lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei
În fiecare an, pe 11 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei şi Simferopolului, chirurg, profesor universitar, dar și un mare propovăduitor şi pătimitor pentru dreapta credinţă în vremea stăpânirii bolşevice din Rusia.
Iată zece lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Luca, ierarhul mărturisitor care s-a născut în secolul al XIX-lea, a trecut la cele veșnice în secolul al XX-lea și continuă să facă minuni până în zilele noastre:
1. Sfântul Luca al Crimeii s-a născut în familia lui Felix Voino-Iaseneţki, în Kesţ, Crimeea răsăriteană, pe 27 aprilie 1877, fiind botezat cu numele Valentin.
2. Având un mare talent artistic, s-a înscris la Academia de Arte din Kiev, pe care a abandonat-o apoi – pentru a urma studii de medicină la Universitatea din Kiev.
3. În anul 1904, în timpul războiului ruso-japonez, Valentin merge în Orientul Îndepărtat şi lucrează ca medic chirurg. Aici și-a întâlnit și viitoarea soţie, pe Anna Vasilievna Lanskaia. S-au căsătorit şi au avut patru copii.
4. Sfântul Luca refuza să opereze fără să se roage în faţa icoanei Maicii Domnului pe care el însuși a așezat-o în sala de operaţie. De asemenea, înainte de intervenția chirurgicală propriu-zisă, îi însemna pe pacienți cu iodină (soluție dezinfectantă), în semnul crucii.
5. A realizat un număr mare și variat de intervenții chirurgicale și s-a făcut remarcat mai ales în chirurgia oftalmologică, efectuând transplanturi de cornee în cazuri de trahom (o infecție care generează formarea unei aspriri a suprafeței interioare a pleoapelor). A fost laureat al Premiului Stalin pentru medicină în anul 1946.
6. În urma decesului prematur al soției sale, Sfântul Luca al Crimeii răspunde chemării preoțești, fiind hirotonit diacon pe 26 ianuarie şi preot pe 2 februarie 1921. Apoi, intră în monahism (luând numele Luca, după Sfântul Evanghelist pe care-l urma în lucrarea apostolească şi de tămăduire a trupurilor şi sufletelor).
7. Pentru că mărturisea credința creștină, a fost anchetat, arestat și întemniţat, apoi trimis în exil timp de 11 ani, în Siberia și în alte zone de pe teritoriul Uniunii Sovietice. Continuă să trăiască în condiții modeste, dăruindu-și toate câștigurile săracilor sau orfanilor de război.
8. În anul 1946 situația Bisericii Ortodoxe Ruse s-a îmbunătățit, iar Sfântul Luca a fost numit Arhiepiscop de Simferopol și Crimeea. În următorii 15 ani a militat pentru redeschiderea bisericilor și încetarea persecuției religioase.
9. A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961, la vârsta de 84 de ani, iar pe 17 martie 1996 rămășițele sale pământești au fost deshumate, în contextul procesului de canonizare, în prezenţa a aproape 40.000 de oameni. Osemintele răspândeau o mireasmă plăcută, iar inima lui a fost găsită neputrezită. După trei zile, pe 20 martie, moaştele sale au fost mutate în Biserica Sfintei Treimi din Simferopol.
10. În ședința de lucru din 28-29 septembrie 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât includerea, începând cu anul 2013, în calendarul creştin ortodox român, a pomenirii Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, cu ziua de prăznuire la 11 iunie, model de ierarh şi medic creştin care se bucură deja de cinstire deosebită în multe Biserici Ortodoxe.
Vă recomandăm să citiți și:
- Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeei, făcătorul de minuni, pentru cei ce sunt bolnavi
- (Foto) Colecție impresionantă de obiecte și fotografii ale Sfântului Ierarh Luca Doctorul
- 10 cuvinte de folos de la Sfântul Ierarh Luca, arhiepiscopul Crimeei
- Din Germania, la Chicago - drumul medicului Sfânt Luca
- Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei ‒ drumul spre sfințenie
- Minunea Sfinților Luca și Pantelimon în sala de operație
Sfântul Sebastian ‒ drumul spre sfințenie
Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro