12 monede s-au lipit pe o icoană a Maicii Domnului – Care este povestea ei?

Documentar

12 monede s-au lipit pe o icoană a Maicii Domnului – Care este povestea ei?

  • Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg

   Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg

  • Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg

   Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg

În fiecare an, pe data de 23 iulie, creștinii ortodocși cinstesc cu mare evlavie icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Sankt Petersburg, numită și „icoana cu bani” sau „Maica Domnului cu monede”. Din ce motiv?

Povestea ei urcă în istorie până pe 23 iulie 1888, în miez de vară, când oraşul Sankt Petersburg a fost asaltat de o furtună puternică. Atunci, noaptea, un fulger puternic a lovit biserica în care se afla icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În câteva minute, locașul s-a făcut scrum. Cărți de cult, icoane, covoare – totul ardea. Conform tradiției, se pare că fulgerul a căzut pe cutia milei pe care a distrus-o în bucăți, aceasta fiind așezată sub icoana Maicii Domnului, și ea căzută la pământ. În momentul în care au ridicat-o de jos, au văzut minunea: în ciuda flăcărilor mistuitoare și a cărbunilor și cenușei din jur, icoana a rămas neatinsă, ba chiar mai mult – era mai luminoasă, iar culorile mult mai vii.

Singura dovadă că ea fusese părtașă la dezastru era faptul că 12 monede mici, de jumătate de copeică (din termenul rusesc „копе́йка”, subdiviziunea rublei sau a grivnei), s-au lipit pe suprafața icoanei, cel mai probabil acestea provenind din cutia milei în care se strângea un ajutor pentru săracii care luau parte la slujbe duminica și în sărbători (vezi icoana).

Astfel, Maica Domnului – Bucurie a tuturor celor necăjiți –, ajutorul și apărarea tuturor celor aflați în nevoie și în necaz, a primit în urma unei furtuni și a fulgerului, „podoabe” fără ca cineva să le așeze acolo, așa cum în Biserica Greciei, cu precădere, există obiceiul ca, la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului sau ale unor sfinți, credincioșii să așeze mici plăcuțe argintate, care reprezintă imagini în relief cu părți ale corpului. Aceste „imagini” sunt aduse de credincioși în semn de recunoștință pentru minunile deja săvârșite prin intermediul icoanelor sau a sfinților.

Multe minuni s-au petrecut înaintea acestei icoane în anii care au urmat, fapt redat și de însăși reprezentarea icoanei: Maica Domnului este înconjurată de credincioşii aflați în felurite necazuri, care îi înalță rugăciuni, dar și de sfinții îngeri, care poartă rugăciunile acestora către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Pe lângă icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” (cu monede) din Sankt-Petersburg, Biserica Ortodoxă Rusă mai prăznuiește și alte câteva icoane făcătoare de minuni de același tip:

 • Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Bolişaia Ordînka, Moscova (prăznuită pe 24 octombrie);
 • Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Paris (prăznuită pe 19 noiembrie);
 • Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din S.U.A;
 • Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din Ivanovo.