17 noiembrie – Ziua națională fără fumat

În fiecare an (începând din 1977), în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun”. Scopul zilei este de a conştientiza populația în legătură cu problemele generate de fumat (boli/dizabilități/decese premature). Sloganul campaniei Ziua Națională fără Tutun 2022 este „Renunțati la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!” Ne punem acum câteva întrebări – Este fumatul o boală? Cât de tare afectează sănătatea? De ce ar trebui să se renunțe la fumat? – la aceste întrebări, dar și la altele ne răspunde doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Putem considera fumatul o boală?

Putem spune că fumatul poate fi considerat o boală psihologică, este o dependență psihologică. Fumatorii sunt dependenți de nicotină (adaug aici că nicotina este o boală, înscrisă în Clasificarea Internațională a Bolilor a Organizației Mondiale a Sănătății, la capitolul Adicții – Boli Psihice).

Se spune peste tot – tutunul dăunează grav sănătății. Așa e?

Studiile arată că fiecare țigară fumată scurtează viața cu 8 minute. Această dependență de țigări crează probleme în corp, afectează sistemul nervos, arterele, aparatul respirator și circulator. Fumatul afectează, în general, toate aspectele sănătății unei persoane, putând contribui și la declanșarea sau agravarea altor afecțiuni medicale. Astfel, fumatul atacă și slăbește sistemul imunitar, crescând riscul de infecții la nivel general. Fumatul crește, de asemenea, riscul apariției unor fracturi osoase, agravează problemele dentare, afectează sistemul reproductiv, căile urinare și poate contribui la apariția ulcerului.

Studiile ne arată că dorința de a fuma se declanșează în anumite situații – stres, petreceri, abaterea gândurilor, plăcerea, etc. și din păcate, cu trecerea timpului, acesta devide un gest automat – ce să fac? Ia să mai fumez o țigară! – cam așa ajung să gândească fumătorii. Și nu e tocmai bine!

Foarte important de precizat – femeile însărcinate nu trebuie să fumeze și nu trebuie să folosească niciun alt produs cu nicotină. Acestea prezintă risc crescut de naștere prematură, complicații la naștere, în cele mai grave cazuri chiar naștere de copii morți.

Cum tratăm, așadar această boală – fumatul?

Fumatorii trebuie să se adreseze medicului pentru că sunt medicamente care se adresează mecanismului biologic care întreține fumatul, adică tratează dependența biologică de nicotină. Există medicamente care conțin nicotină, ce scad simptomele de sevraj, dar și medicamente fără nicotină, ce blochează receptorii prin intermediul cărora nicotina produce senzația de „bine”. Pe lângă medicamemte, fumatorii trebuie să se pregătească, mai ales psihic, ei trebuie să îți dorească și să lupte pentru asta, ca nu e ușor să se lase de fumat.

Un fumător se decide să renunțe la fumat, cum se îmbunătățește starea lui de sănătate?

În termeni foarte simpli, câștigă șansa să se bucure de o viață mai lungă și mai sănătoasă. Am citit un studiu, pe www.stopfumat.eu care zicea așa:

  • La 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul se normalizează.
  • În 12 ore de la ultima țigară, nivelul de oxigen din sânge revine la normal.
  • În 48 de ore de la ultima țigară, simțul mirosului și al gustului încep să își recapete din sensibilitate.
  • Între 2 săptămâni și 3 luni de la ultima țigară, circulația sanguină se îmbunătățește, funcția pulmonară sporește și abilitatea corpului de a face față efortului fizic se îmbunătățește.
  • La 9 luni de la ultima țigară, simptomele de tuse, congestie a sinusurilor, oboseală și dificultățile de respirație se ameliorează și chiar dispar.
  • La 1 an de la ultima țigară, riscul de a dezvolta o boală coronariană scade la jumătate din riscul unui fumător activ.
  • Între 2 și 5 ani de la ultima țigară, riscul unui atac cerebral cardiovascular devine același cu cel al unui nefumător.
  • La 5 ani de la ultima țigară, riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului sau al vezicii urinare se înjumătățește.
  • În 10 ani de zile de la ultima țigară, riscul de a dezvolta cancer pulmonar devine similar cu cel al unui nefumător.
  • În 15 ani de zile de la ultima țigară, riscul unui fost fumător de a dezvolta o boală coronariană este același cu al unei persoane ce nu a fumat niciodată.

În concluzie, foarte multe beneficii pentru sănătate, așa că lăsați-vă de fumat! Vă veți simți mai bine fizic, veți dormi mai bine și veți avea mai multă energie. În plus, vă veti proteja familia, prietenii și colegii de riscul de a dezvolta o varietate de boli datorate fumatului pasiv.

Știm că atunci când se renunță la fumat, uneori brusc, apare sevrajul de nicotină. Ce înseamnă asta?

Apar într-adevăr niște stări neplăcute atunci când persoana în cauză nu fumează și care dispar în momentul aprinderii unei țigări noi – asta este sevraj de nicotină. Asta arata că scăde concentrația de nicotină din sânge și reprezintă o dovadă a dependenței biologice de nicotină. Ce e bun în asta – aceste stări arată ca organismul și toate funcțiile acestuia revin la normal. Vestea bună este că sevrajul de nicotină nu durează mai mult de 2 săptămâni.

Un sfat, vă rugăm, pentru fumători!

Lăsați-vă de fumat pentru a câștiga șansa de a vă bucura de o viață mai lungă!

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici:  https://www.youtube.com/watch?v=WUDAbjP9D-0

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/

De la același autor

Ultimele din categorie