Alergia la ambrozie – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Interviu

Alergia la ambrozie – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

    • Alergia la ambrozie – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
      Alergia la ambrozie – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

      Alergia la ambrozie – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Subiectul de astăzi este legat de o alergie des întânită în această perioadă, și anume alergia la ambrozie. Cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, această alergie este cauzată de polenul acestei buruieni, polen bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului. Cum apare această alergie, ce simptome are și cum o tratăm ne spune doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Cum se instalează alergia la ambrozie?

Polenul acestei plante, care este purtat de vânt, ajunge cu ușurință în căile respiratorii și provoacă polinoze, adică rinită alergică, conjunctivită alergică, chiar și astm sau leziuni urticariene de contact. Oamenii de știință ne spun că alergia la ambrozie apare în urma expunerii repetate pe perioade mari de timp, de până la câțiva ani, la polenul acestei plante. Așa încât este recomandată evitarea, pe cât posibil, a acestor alergeni.

Cum recunoaștem că s-a instalat această alergie? Ce simptome întâlnim?

Simptomele alergiei la ambrozie se manifestă acut după sezonul de polenizare al gramineelor, adică în lunile august – septembrie. Simptomele acestei alergii se pot confunda ușor cu cele ale alergiei la alte polenuri. Amintesc aici strănut, nas înfundat sau congestie nazală, rinoree adică secretție nazală apoasă, durere de cap, ochi iritați, care lăcrimează mult, dar si senzația de mâncărime în gât. Vreau să mai menționez că rinita alergică sezonieră cauzată de ambrozie, apare atât la persoane adulte, cât și la copii mici, de 4 -5 ani, foarte rar la copiii cu vârsta de sub 1 an și se manifestă prin prurit local (nas și ochi), tuse și strănut, nas înfundat și/sau secreții apoase.

Cum se pune diagnosticul?

Pacientul care prezintă una din simptomele menționate, trebuie să se prezinte la medicul de familie, iar acesta îi va recomanda o consultație la medicul alergolog. Acesta va pune diagnosticul în urma anamnezei și examenului clinic al pacientului. Diagnosticul este confirmat/ infirmat în urma efectuării unui test cutanat – asta înseamnă aplicarea unui alergen siluat pe suprafața pielii, după 15 minute se observă dacă există o reacție, precum inflamația locală sau mâncărime. De asemenea, diagnosticul de alergie la ambrozie se poate pune și în urma efectuării unei analize alergologice serologice.

S-a pus diagnosticul de alergie la ambrozie, cum se tratează?

Cum medicul alergolog este cel ce pune diagnosticul, tot el va prescrie și tratamentul. Acesta poate consta în antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Nu intru în detalii pentru că tratamentul este individualizat.

Ne puteți da câteva sfaturi pentru a gestiona această problemă?

Mereu țineți cont de sfaturile medicului currant, urmați tratamentul prescris. Cereți sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele.

De ajutor vă este ca în timpul sezonului de ambrozie să evitați dimineața expunerea la polen, pentru că în acest moment al zilei nivelurile de polen sunt cele mai ridicate. Expunerea la polen mai poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului. Știm că polenul adus de vânt se așază ușor pe haine, păr sau pe animăluțe și astfel este adus în casă, așa că  schimbați-vă imediat ce intrați în casă, faceți duș înainte de culcare, spalați-vă pe mâini, cât mai des, dar și după ce v-ati jucat cu animalele de companie.

 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici.

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: