Ateroscleroza coronariană – simptome și factori favorizanți

Stil de viaţă

Ateroscleroza coronariană – simptome și factori favorizanți

    • Ateroscleroza coronariană – simptome și factori favorizanți
      Ateroscleroza coronariană – simptome și factori favorizanți

      Ateroscleroza coronariană – simptome și factori favorizanți

Ateroscleroza este o boală metabolică cauzată de depunerile, pe pereții interni ai arterelor, a unor depozite de substanțe grase, lipido-colesterolice și săruri de calciu care formează plăci de ateroame.

Noțiunea derivă de la cuvântul grecesc „aterom – terci de făină” și a fost utilizată, prima dată, în anul 1775, boala fiind demonstrată experimental la iepuri în anul 1913.

În paralel cu aceste depuneri, are loc sclerozarea pereților arterelor care devin rigizi în urma formării unui țesut conjunctiv, cu pierderea elasticității. Treptat, lumenul arterelor se îngustează și chiar se poate astupa, după care urmează ruperea vaselor, formarea cheagurilor de sânge și hemoragii care pun în pericol viața omului, mai ales atunci când astuparea unei artere are loc într-un organ foarte important (creier, inimă, rinichi). Astfel se declanșează boli grave (angină pectorală, cardiopatie ischemică, arterite, tromboze, infarct miocardic, congestie cerebrală) precum și alte tulburări locale ale arterelor coronare, cerebrale, renale și periferice la nivelul membrelor (picioare, mâini).

Ateroscleroza poate începe încă din copilărie, fiind depistată chiar la vârsta de 10-12 ani, ulterior având o evoluție lentă și progresivă. Adesea, boala este o consecință a înaintării în vârstă, la peste 40-50 de ani, mai frecventă cu 30% la bărbați decât la femei. Bărbații contractează boala cu aproximativ 10 ani mai devreme, îndeosebi alcoolicii și fumătorii înrăiți, persoanele sedentare, supraponderale, stresate și mari consumatoare de grăsimi animale, dulciuri și cafele în exces. Există și cazuri de predispoziție ereditară.

Suferinzii de ateroscleroză acuză dureri de cap, hipertensiune arterială, tulburări de vedere și auz, amețeli, oboseală permanentă, scăderea memoriei și a capacității de muncă intelectuală, insomnii, depresii psihice, agitație nervoasă, extremități reci, cârcei musculari, uneori lipotimii. În ultima etapă poate să apară hemiplegia. Trebuie menționat că ateroscleroza este una dintre principalele cauze de deces.

După declanșarea bolii apar factori favorizanți care duc la simptome de agravare și la apariția unor noi afecțiuni. Trebuie să se evite formarea colesterolului sanguin la plafoane supranormale, mai ales a colesterolului LDH (forma rea), evitarea fumatului, a obezității, sedentarismului, supraalimentației cu lipide și glucide rafinate, excesul de sare, stări de anevrism, surmenaj fizic și psihic, viață încordată și dezordonată, traume psihice de durată. Dacă nu sunt controlați acești factori, poate surveni hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, angina pectorală, cardiopatia ischemică, dureroasă sau nedureroasă, insuficiența cardiacă, hemoragii cerebrale, ramolisment cerebral, gangrene nevindecabile, reumatisme de diferite etiologii.

(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.