Beneficiile consumului de ceai roșu sau Rooibos
Originar din Africa de Sud, ceaiul roșu a fost apreciat de primii coloniști pentru aroma sa care aduce a nuci și nalbă și pentru gustul dulce-acrișor.
Ceaiul roșu are în compoziția sa antioxidanți polifenolici (cuercetine, luteolin, isocuercetrin și rutin), aspalathin (antioxidant care conține acizi fenolici și flavonoide), nothofagin și flavonoide, fier, potasiu, calciu, fluor, cupru, magneziu, mangan, zinc, acizi alfa-hidroxire, acid citric, acid glicolic, acid lactic, acid tartaric, superoxid de dismutază și un conținut redus de tanin. Ceaiul roșu este singura plantă în compoziția căreia s-a identificat prezența aspalathinului, care, împreună cu nothofaginul, are rolul de a mineraliza organismul și de a menține sănătatea optimă a oaselor, dinților, pielii și părului.
Ceaiul de Rooibos are proprietăți antioxidante, antialergice, antispastice, antibacteriene, antifungice, antivirale, antireumatismale, hipotensive, hidratante, mineralizante, imunostimulatoare, tonice, energizante, calmante, diuretice, anticancerigene, tonifiante, fiind recomandat într-o largă gamă de afecțiuni, precum:
- combate stările de nervozitate, durerile de cap;
- sindromul premenstrual;
- afecțiunile reumatismale;
- indigestiile;
- tulburările gastrointestinale;
- hipertensiunea;
- insomnia;
- obezitatea, curele de slăbire;
- longevitate;
- sănătatea pielii, părului, unghiilor, dinților și oaselor;
- răceală, gripă, viroze respiratorii;
- stimulează imunitatea;
- scade riscurile apariției bolilor cerebrale și a atacurilor vasculare, are efecte benefice asupra sistemului nervos central;
- combate greața, vărsăturile, constipația, arsurile la stomac, este indicat în ulcer, colici, crampe stomacale;
- hidratează și ajută la întinerirea celulelor organismului;
- combate radicalii liberi (are o putere antioxidantă de 50 de ori mai mare decât ceaiul verde);
- benefic în astm, eczeme, rinită alergică;
- diminuează simptomele eczemelor, erupțiilor cutanate, acneei, arsurilor solare, iritațiilor, mâncărimii.
Infuzia se prepară adăungând 1-2 lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat până apa capătă o culoare roșiatică. Cu cât se lasă mai mult la infuzat, cu atât ceaiul va fi mai bogat în antioxidanți și substanțe esențiale, fără a căpăta un gust amărui, ca alte ceaiuri. Puteți adăuga miere de albine, suc de lămâie sau un praf de scorțișoară pentru aromatizare. Se consumă 3-4 căni pe zi.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Trei remedii naturale în caz de faringită
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro