Biserica Panagia Kassopitra din Cassiope, Corfu
În această biserică din insula Corfu se păstrează cu deosebită cinste o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Localitatea Cassiope se află în partea nord-estică a insulei, la 36 de kilometri de oraşul Corfu, fiind despărţită de coasta Albaniei printr-o strâmtoare îngustă. Pe vremea stăpânirii romane, Cassiope era un mic oraş având o garnizoană de soldaţi şi un templu închinat lui Cassius Jupiter. După creştinarea insulei, pe ruinele templului s-a ridicat o biserică cu hramul Izvorul Tămăduirii.
Icoana Maicii Domnului din Cassiope
Cel mai de preţ odor al bisericii este vestita icoană a Maicii Domnului din Cassiope, pictată după modelul „Floarea cea neveştejită”, în care Maica Domnului, în braţe cu Dumnezeiescul său Fiu, ţine un trandafir în mâna dreaptă. Icoana este ferecată în argint şi este împodobită cu bijuterii de aur, argint şi pietre preţioase. Nu se cunoaşte originea icoanei, dar pare să fie din perioada bizantină a Paleologilor, fiind cinstită de multă vreme ca făcătoare de minuni.
Cea mai vestită minune săvârşită prin mijlocirea Maicii Domnului din această icoană s-a petrecut în anul 1530, când Maica Domnului a vindecat orbirea tânărului Ştefan.
Vremuri de încercare
Nu mult după minunea cu băiatul orbit, biserica din Cassiope a fost distrusă în timpul unui atac eşuat al turcilor asupra coastei din Corfu. În anul 1590, biserica a fost rezidită şi lărgită de către un amiral al flotei veneţiene. Biserica şi minunata ei icoană au trecut atunci în mâinile catolicilor vreme de două veacuri. Pentru a fi mai bine păstrată, icoana a fost dusă în oraşul Corfu şi aşezată în biserica latină din Tenedos, unde a rămas până în anul 1797, când insula Corfu a intrat în stăpânirea francezilor, care au înapoiat icoana ortodocşilor.
Corfioţii ortodocşi nu au readus icoana în Cassiope, ci au aşezat-o în biserica Sfântului Arhanghel Mihail (sec. XIV) din oraşul Corfu, care era fortificat, în vreme ce Cassiope, despărţit de coasta Albaniei printr-o strâmtoare îngustă, era deschis către mare.
Revenirea icoanei acasă
La 3 aprilie 1967, în cele din urmă icoana a fost readusă cu alai în Cassiope, unde se află şi astăzi.
Potrivit Tradiţiei, hramul bisericii din Cassiope este Izvorul Tămăduirii, prăznuit în vinerea din Săptămâna Luminată. Pe 3 aprilie este praznicul Icoanei Maicii Domnului şi cel al Sfântului Iosif Imnograful din Sicilia, cel care a alcătuit canonul ce a inspirat pictura icoanei. Minunea icoanei din Cassiope este prăznuită pe 8 mai.
Date de contact
Adresă: Kassiopi 491 00, Grecia
Program: Biserica este deschisă zilnic între orele 10:00 și 14:30.
Arsanaua Iovanița a Mănăstirii Hilandar
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro