Calea Sfinților: Mii de suflete în duh de rugăciune, împreună cu doi sfinți făcători de minuni, pe străzile orașului

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Calea Sfinților: Mii de suflete în duh de rugăciune, împreună cu doi sfinți făcători de minuni, pe străzile orașului

Peste 27.000 de persoane au luat parte în această seară, 11 octombrie, la procesiunea tradițională oficiată cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Mulțime de suflete au mers pe străzile din centrul Iașului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, aducând prinos de mulțumire Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, adună anual la mijlocul lui octombrie mii de ieşeni şi credincioși din toată țara, precum şi monahi şi preoţi atât din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cât şi invitaţi din alte eparhii din ţară.

Preoții orașului, îmbrăcați în veșminte albe de sărbătoare, dimpreună cu mulțimea care a purtat în mâini candele, buchete de flori și icoane, au format ceea ce în fiecare an s-a împământenit la Iași a fi „Calea Sfinților”. Alături de Ocrotitoarea Moldovei, clericii au luat pe umeri și racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, adusă miercuri seara de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte.

Din estimările oferite de Jandarmerie, aproximativ 27.500 de credincioși au participat în această seară la „Calea Sfinților”.

În fum de tămâie, în sunet de clopot și tropare, procesiunea a pornit în jurul orei 19.00, ca de fiecare dată, din curtea catedralei, iar credincioșii au urmat traseul: Bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt - Strada I. C. Brătianu - Strada Cuza-Vodă - Strada Armeană - Biserica „Sfântul Sava” - Strada Costache Negri - Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”. Apoi, de pe pietonal, alaiul a revenit la Catedrala Mitropolitană.

Prima oprire a fost în fața Maternității „Cuza Vodă” din Iași, a doua oprire a avut loc în faţa Bisericii „Sfântul Sava”, iar a treia oprire, în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”. În jurul orei 20.00, moaștele celor doi sfinți au fost așezate înapoi spre închinare.

Am simțit parcă o stare de reculegere mai adâncă decât în anii precedenți. Cu parcă ceva mai multă atenție, cu privirea îndreptată spre racla Sfintei Parascheva, cu însemnarea cu Sfânta Cruce, și nu puține lacrimi. Ne-am bucurat că Dumnezeu a fost cu noi și în această zi, iar dacă pelerinii s-au bucurat, după cuvântul unui mare Părinte al Bisericii, „dragostea este bucuria de a face altora bucurie”, să facem și noi bucuria altora ca să se împlinească taina dragostei, a declarat presei la final Părintele Mitropolit Teofan.

Corul Byzantion cântă pelerinilor

În această seară, de la ora 23.30, Corul academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, va susține Concertul nocturn de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor”. Evenimentul va avea loc la Catedrala Mitropolitană.

Sâmbătă, 12 octombrie, Sfânta Liturghie de la catedrală va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin.

Întregul program al hramului din acest an poate fi consultat pe Portalul Doxologia.ro. Totodată, reamintim că toate evenimentele dedicate hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor fi transmise LIVE pe rețelele de socializare ale site-ului nostru.