„Călugării și maicile din mănăstiri au fost monahi și în lume”
„Mulți părinți cu copii mi-au spus că la mănăstire te faci rob fără nici o noimă. Da, dar rob lui Hristos. Oare Hristos nu S-a jertfit pentru noi toți? Ce-i datorăm noi lui Hristos pentru că S-a răstignit pentru noi? Dar căsătorită nu te faci roabă? Și încă ce roabă...!”, spune Părintele Ciprian de la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de pe Muntele Ceahlău.
Iată câteva gânduri ale sfinției sale:
Pentru cine poate înțelege, viața de mănăstire e ceva deosebit. Părintele Cleopa spune că mama care își oprește copilul care vrea să meargă la mănăstire să nu fie împărtășită nici înainte de moarte. Să-ți dau un exemplu. Venise aici o femeie. Fata ei plecase la mănăstire. Ea știa că e la școală. S-a dus și a luat-o acasă și a măritat-o. La un timp, Dumnezeu i-a luat un băiat la care ținea foarte mult. L-au găsit mort. Și cârtea biata femeie... „Dar tu, dacă ai luat fata de la mănăstire, îți dai seama ce-ai făcut?”, îi spuneam. De ce să nu lași fata sau băiatul la mănăstire?
Gândindu-mă acum la mine, mi-amintesc că, odată, i-am cerut Părintelui Lavrentie de la Frăsinei binecuvântare de drum, căci pierdeam trenul, trebuia să mă întorc la serviciu, și el mi-a zis: „Du-te-n lume și cască gura degeaba...”. Atunci n-am înțeles aproape nimic din cuvintele acestea.
Să știi: călugării și maicile din mănăstiri au fost monahi și în lume, înainte de a veni. Și-au impus mai multe, s-au luptat cu ei dinainte mai mult. Pe mine m-a ajutat mult cartea Minunile Maicii Domnului, care mi-a mers la suflet. Am văzut acolo că s-au mântuit și tâlhari, și desfrânate, și oameni de rând, și feciori, și fecioare. Ce întâmplări frumoase!
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro