Capul Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu

Locuri de pelerinaj

Capul Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu

    • Capul Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu
      Cinstitul cap al Sfântului Alexie (stânga), alături de capul Sfântului Filaret cel Milostiv (dreapta) - odoarele Mănăstirii Aghia Lavra (Foto: Silviu Cluci)

      Cinstitul cap al Sfântului Alexie (stânga), alături de capul Sfântului Filaret cel Milostiv (dreapta) - odoarele Mănăstirii Aghia Lavra (Foto: Silviu Cluci)

Sfântul Alexie este socotit patronul Kalavrytei, unde sfintele sale moaşte sunt cinstite în chip deosebit. Prăznuirea Sfântului Alexie adună numeroși pelerini care participă, în ajun, la priveghere de toată noaptea. Apoi, în dimineața praznicului are loc o litanie cu cinstitul cap, de la Mănăstirea Aghia Lavra, până la Catedrala Mitropolitană din Kalavrita unde este săvârșită Sfânta Liturghie.

Conform unui variante în limba slavonă a vieții Sfântului Alexie, cinstitele sale moaștele au fost descoperite înainte de anul 1216, fiind păstrate în biserica Sfântul Bonifatie (Bonifaciu) din Roma. Mai târziu, cinstitul cap al Sfântului Alexie a fost dăruit Mănăstirii Agia Lavra din Kalavrita de către împăratul bizantin Manuel Paleologul în 1398.

Până astăzi Sfântul Alexie este socotit patronul Kalavrytei, unde sfintele sale moaşte sunt cinstite în chip deosebit. Prăznuirea Sfântului Alexie adună numeroși pelerini care participă, în ajun, la priveghere de toată noaptea. Apoi, în dimineața praznicului are loc o litanie cu cinstitul cap, de la Mănăstirea Aghia Lavra, până la Catedrala Mitropolitană din Kalavrita unde este săvârșită Sfânta Liturghie.

Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Hristodoulos al Atenei, în anul 2005 racla cu cinstitele moaşte de la Mănăstirea Agia Lavra a fost dusă spre închinare la Mănăstirea Novospassky din Moscova.

Sfântul Alexie este deosebit de cinstit şi în Patras, unde Mănăstirea Aghia Lavra are un metoc închinat sfântului, printre alte parohii din Grecia, numite cu hramul sfântului.

(Foto) Mănăstirea Aghia Lavra – Grecia