(Foto) Mănăstirea Aghia Lavra – Grecia
Mănăstirea Aghia Lavra a fost întemeiată la anul 961 lângă Kalavryta de monahul Evghenios de la Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos. (Foto: Silviu Cluci)
În timpul ocupaţiei otomane, începută la anul 1460, Aghia Lavra a devenit un important centru duhovnicesc şi cultural. (Foto: Silviu Cluci)
În anul 1585, clădirile vechi de 600 de ani au fost arse din temelii de către turci, iar mulţi călugări au murit ca mucenici. (Foto: Silviu Cluci)
După distrugerea din 1821, mănăstirea a fost rezidită în anul 1926 pe locul ei de astăzi. (Foto: Silviu Cluci)
În anul 1844, Aghia Lavra a suferit iarăşi mari stricăciuni în timpul unui cutremur. (Foto: Silviu Cluci)
Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost rezidită pentru a treia oară în anul 1850. (Foto: Silviu Cluci)
Mănăstirea de astăzi, zidită în stil athonit, se află cam la 300 de metri de vechea biserică. (Foto: Silviu Cluci)
Printre sfintele moaşte, pe care le deţine Mănăstirea Sfântă Lavra, se afla capul Sfântului Alexie, omul lui Dumnezeu, ce a fost donat de împăratul Manuel al II-lea Paleologul în anul 1398. De asemenea, la Mănăstirea Sfântă Lavra se afla un fragment din capul Sfântului Filaret cel Milostiv (Foto: Silviu Cluci)
În biblioteca mănăstirii se afla peste 3000 de documente, cel mai vechi datând din 1502. (Foto: Silviu Cluci)
Mănăstirea Aghia Lavra este foarte cunoscută pentru rolul ei în Revoluţia Grecească de la 1821 împotriva stăpânirii turceşti. (Foto: Silviu Cluci)
Ca „loc de naştere” al Revoluţiei Greceşti de la 1821, mănăstirea a fost incendiată în anul 1925 şi mulţi dintre monahi au fost ucişi de trupele lui Ibrahim Paşa, care fusese trimis să înăbuşe revolta. (Foto: Silviu Cluci)
Printre obiectele de valoare ale mănăstirii se păstrează şi drapelul revoluţiei din 1821. (Foto: Silviu Cluci)
În anul 1943 Mănăstirile Aghia Lavra şi Mega Spileo, aflate amândouă la câţiva kilometri de Kaklavryta, au fost arse, iar monahii ucişi de către soldaţii nazişti. (Foto: Silviu Cluci)
Monahii din Lavră au reuşit să scape de la pieire mare parte din odoarele mănăstirii. (Foto: Silviu Cluci)
După cel de-al doilea Război Mondial, mănăstirea a fost reconstruită în anul 1950. (Foto: Silviu Cluci)
Mănăstirea Aghia Lavra a fost întemeiată la anul 961, lângă Kalavryta, de monahul Evghenios de la Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos. În timpul ocupaţiei otomane, începută la anul 1460, Aghia Lavra a devenit un important centru duhovnicesc şi cultural.
Realizat de