Care este rânduiala completă de rugăciune ce trebuie să o citesc înainte de a mă împărtăși?
Doamne ajută! Părinte, este post și aș vrea, cu ajutorul Domnului, să mă spovedesc și să mă împărtășesc. Vă rog să îmi spuneți care este rânduiala completă de rugăciune pe care trebuie să o citesc pentru a mă împărtăși? Vă mulțumesc!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Unde ne vom putea împărtăși în aceste vremuri tulburi?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Pentru a vă răspunde, mă voi folosi de ceea ce scrie în Liturghier, într-un capitol intitulat: „REGULĂ pentru rugăciunile ce se cuvine a se face de către cei care se pregătesc a sluji şi de cei ce voiesc a se împărtăşi de cu Sfintele şi Dumnezeieştile Taine.” Așadar, rânduiala de mai jos nu este doar pentru preoți ci și pentru mireni, căci: „Această rânduială se ţine în toate zilele şi de toţi preoţii, diaconii, clericii şi monahii, precum şi de toţi cei care ştiu carte.”
Rânduiala diferă puțin în funcție de ziua în care se săvârșește Sânta Liturghie la care urmează să vă împărtășiți. Aveți în vedre și faptul că, atunci când spun, de exemplu „citiți sâmbătă seara sau duminică dimineața”, înseamnă că rugăciunile pot fi citit toate fie seara fie dimineața, fie se pot citi o parte seara și o parte dimineața. Asta depinde de timpul pe care îl aveți sau nu la dispoziție.
Așadar „rugăciunile care se citesc de cei ce se pregătesc a sluji şi de cei ce voiesc a se împărtăşi cu Sfintele Taine”, sunt acestea:
Dacă vă împărtășiți duminica, citiți sâmbătă seara sau duminică dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Dacă vă împărtășiți luni, citiți duminică seara sau luni dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul Arhanghelilor (Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil) - (dacă veți vrea, şi Comnunul îngerului păzitor) și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Dacă vă împărtășiți marți, citiți luni seara sau marți dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Dacă vă împărtășiți miercuri, citiți marți seara sau miercuri dimineața: Canonul cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (Acatistul Sfintei Cruci), Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Dacă vă împărtășiți joi, citiți miercuri seara sau joi dimineața: Canonul Domnului Iisus, Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor, Acatistul Sfinţilor Apostoli (dacă vei vrea, şi al Sfântului Nicolae) și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Dacă vă împărtășiți vineri, citiți joi seara sau vineri dimineața: Canonul cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (Acatistul Sfintei Cruci), Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, Canonul îngerului păzitor și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Dacă te împărtășiți sâmbătă, citiți vineri seara sau sâmbătă dimineața: Canonul Domnului Iisus, Acatistul Bunei-Vestiri, Canonul îngerului păzitor, Canonul Tuturor Sfinților și Rânduiala Sfintei Împărtășiri (canonul și rugăciunile înainte de Dumnezeiasca Împărtășanie).
Câteva precizări:
După primirea Sfintelor Taine, nu uitați de rugăciunile de după împărtăşire.
Închei folosindu-mă tot de cuvintele din Liturghier:
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
pr. Andrei