În căsătorie e nevoie să tragă amândoi soții în aceeași direcție!

Căsătorie

În căsătorie e nevoie să tragă amândoi soții în aceeași direcție!

    • barcă
      În căsătorie e nevoie să tragă amândoi soții în aceeași direcție!

      În căsătorie e nevoie să tragă amândoi soții în aceeași direcție!

Dacă vâslești doar cu o vâslă, încotro vei merge? Te vei învârti în loc, nu-i așa? Așa este și în familie. Dacă vei vâsli doar tu, nu mergeți nicăieri. Vă veți învârti pe loc. Sunteți într-o barcă voi doi, căsătoria este ca o barcă căreia i s-a dat drumul în largul mării. Pentru a ajunge la liman, trebuie să vâsliți amândoi. Dacă vâslește doar unul, nu veți reuși. Ai înțeles?

Doi tineri soți, când au vizitat pentru prima oară Mănăstirea Maicii Domnului Gavriotissa din Dadiou, au avut următoarea experiență cu starețul Ambrozie, deși acesta nu știa de mai înainte nimic despre aceștia.

L-au salutat, au primit binecuvântarea lui și au rămas tăcuți pentru puțin timp alături de el. La un moment dat, părintele i-a întrebat care este numele lor. După aceea, pe neașteptate, i-a spus bărbatului:

‒ Vei fi pedepsit aspru dacă vei continua să te comporți astfel în familie!

Pelerinul surprins doar ce a reușit să murmure:

‒ De ce, gheronda?

‒ De ce țipi la soția ta? l-a întrebat într-un mod exigent, dar în același timp frumos, arătând spre femeia aceluia.

‒ Da, așa, gheronda, spuneți-i! a intervenit bucuroasă aceea, apărându-și partea.

Bărbatul s-a cutremurat. A înțeles, cu iuțeala fulgerului, că era greșit ceea ce făcea el în familia sa. Concret, el transfera în casa lui tensiunea de la locul de muncă și se descarca pe femeia lui într-un mod nedrept. Și-a plecat capul, iar înlăuntrul lui a început pocăința.

Și atunci, gheronda, după ce văzuse schimbarea lui, după ce înțelesese cum cel în cauză își simțise greșeala, și-a schimbat cu totul comportamentul, și-a întins mâna sa peste capul lui, mângâindu-l.

‒ Bre, copilul meu, i-a spus gingaș, dacă ești într-o barcă... Ai intrat vreodată într-o barcă?

‒ Gheronda, am intrat, a murmurat, cu rușine, bărbatul.

‒ Ai vâslit?

‒ Da.

‒ Cu câte vâsle?

‒ Cu două.

‒ Ai mers vreodată cu vreo barcă doar cu o vâslă?

‒ Nu.

‒ Dacă vâslești doar cu o vâslă, încotro vei merge?

‒ Nu știu.

‒ Te vei învârti în loc, nu-i așa? Așa este și în familie. Dacă vei vâsli doar tu, nu mergeți nicăieri. Vă veți învârti pe loc. Sunteți într-o barcă voi doi, căsătoria este ca o barcă căreia i s-a dat drumul în largul mării. Pentru a ajunge la liman, trebuie să vâsliți amândoi. Dacă vâslește doar unul nu veți reuși. Ai înțeles?