Cât de important este duhovnicul în viața familiei?
Preotul sau părintele duhovnicesc, în cadrul cuplului, este un îndrumător sufletesc și psihologic, o expresie a paternităţii pentru noi. Noi aşteptăm de la părintele duhovnic – care ne ajută cu multă iubire, cu multă răbdare, câteodată chiar mustrându-ne, dar cu bunătate – sprijin binecuvântat pentru a ne trăi viaţa după voia lui Dumnezeu, spre a ne elibera de patimile noastre, din deznădejde. Este necesară o relaţie de încredere, iar nu una de autoritate.
Cât de important vedeţi rolul unui duhovnic în viaţa familiei?
Este o problemă căreia Biserica îi conferă o foarte mare importanţă. În parohiile ortodoxe este luată în considerare fiecare familie, văzând puterea ei, credinţa, profunzimea iubirii care există în cadrul cuplului, experienţa pe care soții o au în legătură cu Dumnezeu, anturajul comunităţii creştine. În funcţie de aceste elemente diferite, este, într-adevăr, că părintele duhovnicesc este printre noi, în familie, pentru a manifesta dragostea şi ocrotirea cea părintească a lui Dumnezeu. Noi aşteptăm de la părintele duhovnic – care ne ajută cu multă iubire, cu multă răbdare, câteodată chiar mustrându-ne, dar cu bunătate – sprijin binecuvântat pentru a ne trăi viaţa după voia lui Dumnezeu, spre a ne elibera de patimile noastre, din deznădejde.
Este foarte important ca familia sau cuplul să creadă cu adevărat în Dumnezeu şi în Taina Preoţiei. Este necesară o relaţie de încredere, iar nu una de autoritate. În Biserică nu e vorba de o autoritate din afară, ci de o relaţie bazată pe încredere. Dacă îi ascultăm pe preoţii şi episcopii noştri, e pentru că noi credem în validitatea Tainei Preoţiei.
Preotul sau părintele duhovnicesc, în cadrul cuplului, este un îndrumător sufletesc și psihologic, o expresie a paternităţii pentru noi. Trebuie să-i facem cunoscute toate ascunzişurile relaţiei noastre, să-i dezvăluim toate problemele ca unui părinte, pentru a putea aborda aceste lucruri uneori dureroase, dar care ne întunecă viaţa, pentru a fi plăcuţi întotdeauna lui Dumnezeu. Nu trebuie să ne întemeiem viaţa noastră pe cerinţele tot mai păgubitoare ale societăţii de azi, ci trebuie să vieţuim după cum ne sfătuieşte Biserica. De aceea, se cuvine a cere preoţilor noştri să ne asculte, să ne povăţuiască şi să ne ajute să purtăm crucea de-a lungul întregului drum al vieţii noastre.
(Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, Tineretul ortodox și societatea modernă, Editura Doxologia, Iași, 2014, pp. 33-35)
Căsnicia este arta prin care două persoane învață să danseze grațios prin viață, în același ritm
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro