Căsnicia este arta prin care două persoane învață să danseze grațios prin viață, în același ritm

Pentru a deveni un dansator desăvârșit, e nevoie de foarte multe lecții, timp de mai mulți ani. A învăța să te miști plin de grație prin viață, în același ritm cu soțul sau soția, presupune un efort săptămânal, dacă nu chiar zilnic. Nu e niciodată prea târziu să înveți să dansezi. Și nici să ajungi să stăpânești arta căsniciei. Lecțiile vor dura toată viața, dar exact asta înseamnă căsnicia: o viață întreagă prin care să te miști cu grație, în același ritm cu perechea ta. 

Nimeni nu își dorește să eșueze în căsnicie. Dar o căsnicie fericită nu se obține fără strădanie. Asemenea unui dans elaborat, căsnicia este arta prin care două persoane învață să danseze grațios prin viață, în același ritm. Pentru a deveni un dansator desăvârșit, e nevoie de foarte multe lecții, timp de mai mulți ani. A învăța să te miști plin de grație prin viață, în același ritm cu soțul sau soția, presupune un efort săptămânal, dacă nu chiar zilnic. Nu e niciodată prea târziu să înveți să dansezi. Și nici să ajungi să stăpânești arta căsniciei. Lecțiile vor dura toată viața, dar exact asta înseamnă căsnicia: o viață întreagă prin care să te miști cu grație, în același ritm cu perechea ta. (…)

Vă mai amintiți de prima dată când v-ați îndrăgostit? Mai știți cum o asaltați, îi aduceați flori, îi dădeați mereu întâlnire? Vă aduceți aminte cât de mult vă doreați să împărtășiți fiecare clipă cu el și că vi se părea bărbatul cel mai bun din lume? Cei mai mulți dintre noi am trecut prin asta. Așa că hotărâm să ne căsătorim, să ne așezăm la casa noastră, să ne punem pirostriile – hotărâm să ne întemeiem o familie. Plănuim în amănunt ziua nunții. Ce vom purta? Ce vom spune? Unde vom merge?

Ne petrecem luni de zile făcând planuri peste planuri pentru marea zi, dar cum rămâne cu zilele, săptămânile, lunile și anii care vor urma? Cât timp petrecem plănuind cum vor fi aceștia? Din păcate, suntem atât de prinși cu planurile pentru nuntă încât uităm să ne pregătim pentru căsnicie. (…)

Dar există speranță. O căsnicie reușită nu este ceva imposibil, dar nu se obține din întâmplare. Se spune, ce-i drept, că o cununie se face în cer, dar ea este trăită pe pământ. Aici este locul în care ne dăm silința pentru a ajunge să stăpânim arta căsniciei. Să ne dăm silința să învățăm asta.

(Constantine Nasr, Arta căsniciei: cum să rămâneți împreună când lumea vă desparte, Editura Theosis, Oradea, 2021, pp. 13-15)

Îți mai recomandăm și: Căsătoria presupune o dramatică transformare a sinelui

De la același autor

Ultimele din categorie