Ce plante vă ajută să scăpați de balonare

Stil de viaţă

Ce plante vă ajută să scăpați de balonare

    • Ce plante vă ajută să scăpați de balonare
      Ce plante vă ajută să scăpați de balonare

      Ce plante vă ajută să scăpați de balonare

Balonarea, sau meteorismul abdominal, poate fi un simptom al unor afecțiuni intestinale, ale ficatului, stomacului sau pancreasului, a unor stări prin care organismul trece (sarcină, menstră, stres), dar cea mai răspândită cauză este stilul de viață inadecvat (mâncatul în grabă, lipsa fructelor și a legumelor din alimentație, cantitatea prea mare de hrană ingerată).

Balonarea se caracterizează prin prezența în exces a aerului în intestine, ceea ce favorizează intensificarea mișcărilor tubului digestiv (crampe), apariția borborismelor (sunete provocate de mișcările bulelor de aer în intestine), senzația de presiune în abdomen, tulburări de tranzit și distensie abdominală, accentuându-se în special după masă.

Pentru a vă putea menține un tranzit intestinal sănătos, fără probleme, puteți încerca câteva dintre remediile următoare, pe care natura ni le pune la dispoziție:

Salata de mărar cu semințe de in, pentru care aveți nevoie de o legătură de mărar proaspăt, 2 linguri rase semințe de in, 3 linguri de iaurt, o lingură de brânză de vaci proaspătă și nesărată. Ea se obține astfel: se toacă mărarul mărunt și se amestecă cu restul ingredientelor, salata putându-se consuma o dată pe zi, la masa de prânz sau la una dintre cele 2 gustări ale zilei, pe stomacul gol. Mărarul conține fier, antioxidanți, vitanima D, sodiu, potasiu, magneziu și fibre vegetale, fiind util în cazurile de balonare, anemie, constipație, tulburări psihice, reglează metabolismul glucozei și al calciului în organism. Mărarul este considerat a fi o sare vegetală, datorită conținutului ridicat de săruri.

Salata de pătrunjel, pentru care vă trebuie o legătură de pătrunjel, un ardei gras și 2 morcovi nu prea mari. Morcovii se dau prin răzătoarea mare, ardeiul și pătrunjelul se toacă după preferință, adăugând sare și piper. Nu se adaugă nici ulei (nici măcar cel de măsline extravirgin), nici oțet. Salata se consumă fără pâine, de preferat zilnic, după masa de prânz. Se poate alterna salata de pătrunjel cu cea de mărar, consumându-se pe o perioadă de minim 14 zile.

Infuzia de mentă și păpădie se bea dimineața, pe stomacul gol. Se pun câte o linguriță rasă din fiecare plantă uscată într-o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat, acoperit, timp de 10 minute, după care se strecoară și se bea călduț, fără a adăuga zahăr, miere sau suc de lămâie.

Pentru ceai, mai puteți încerca și următorul amestec de plante: 15 g de fructe de cardamon, 15 g de rădăcini de obligeană, 15 g rădăcini de valeriană, 35 g frunze de izmă, 35 g flori de mușetel. Din amestecul de plante se iau 2 lingurițe și se fierb în 300ml de apă pentru 15 minute, după care se strecoară și consumă după prânz și seara.

Infuzia de lavandă uscată (o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte) stimulează secreția bilei, fiind indicată în afecțiuni precum balonarea, dischineziile biliare, digestia dificilă, migrenele.

Mai puteți încerca și infuziile de rostopască, chimen, anghinare, rozmarin și tei, care se prepară adăugând o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară și se consumă fără nici un alt fel de adaos.

Decoctul de cicoare se obține adăugând în 200ml de apă rece, 2 lingurițe de rădăcină mărunțită bine de plantă, după care se fierbe timp de 5 minute. Decoctul se bea fracționat, pe parcursul întregii zile, în trei reprize, înainte de mesele principale.

Maceratul la rece din cicoare se obține adăugând în 200 ml de apă rece, 2 lingurițe de rădăcină de plantă mărunțită bine, după care se lasă la macerat timp de 6 sau 8 ore. Forma de adminsitrare a maceratui este identică cu cea a decoctului.  Cicoarea crește secreția biliară, îmbunătățește digestia, fiind și un bun tonic al sistemului nervos.

Vinul cu scorțișoară se obține adăugându-se 50g de scorțișoară la un litru de vin. Din acest amestec se poate bea o jumătate de pahar, un pahar pe zi, la masă.

Consumul a jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi stimulează digestia și ajută la eliminarea episoadelor de balonare. Puteți adăuga pudra de scorțișoară în ceai, iaurt, miere, shake-uri, salate, sucuri proaspete de fructe, salată de fructe, etc.

Două lingurițe rase de cimbru pe zi, consumate în supe, salate, condimentând diferite alimente, vă poate ajuta să scăpați de problemele legate de balonare.

Dacă nu suferiți de gastrită sau ulcer, pueți consuma dimineața, pe stomacul gol, un amestec preparat dintr-o jumătate de pahar de suc de lămâie și jumătate de pahar de apă.

Pe lângă acestea, puteți ține o cură cu probiotice până la o lună de zile, minim 7 zile.

Pentru a evita episoadele de balonare, trebuie să evitați alimentele precum varza, fasolea, broccoli, gulia, ceapa, laptele, conopida, dar și sucurile carbogazoase, pâinea albă, produsele care conțin gluten, făină albă, cofeina (nu depășiți 2 cafele pe zi), alcoolul, țigările, prăjelile, sarea în exces, dulciurile.

Sunt indicate alimentele bogate în potasiu (ciupercile, sparanghelul), iaurtul, legumele fierte și crude, fructele, carnea de pui, pește curcan, fructele de mare (preparate altfel decât prin prăjire). Alimentele se mestecă încet, ideal, până la 100 de ori, se consumă la temperatura camerei sau calde, nu reci sau prea fierbinți, fructele se consumă cu 3 ore înainte de masă sau la 3 ore după masă, deoarece alăturarea lor altor alimente cauzează fermentația în intestin, provocând balonarea.

Este bine de știut că asocierea cerealelor (în special cele care conțin făină albă) sau legumelor care conțin amidon (orez, cartof) cu proteinele (carne, ciuperci, soia) nu este recomandată.

Un alt factor care duce la meteorism îl reprezintă vorbitul în timpul mesei. Vorbitul în timpul mesei facilitează aerofagia (înghițirea aerului), ceea ce duce la balonare.

Mersul pe jos și exercițiul fizic ajută la eliberarea tensiunii din intestin, grăbind ameliorarea stării de disconfort.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

 

Citește despre: