Ce poate face muștarul pentru sănătatea ta
Al doilea cel mai popular condiment din lume după piper, muștarul aparține familiei Brassicaceae şi se înrudeşte cu alte legume, precum varza, broccoli şi conopida, având numeroase proprietăți terapeutice.
Folosit în principal drept condiment, boabele de muștar conțin acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor,25-32% proteine, seleniu, zinc, 28% uleiuri bune pentru organism, triptofan, antioxidanți, glucosinolați, cantități mari de izotiocianat de alil. Frunzele de muștar conțin fosfor, calciu, magneziu și vitaminele din complexul B iar uleiul de muștar este bogat în vitaminele A, B3, B4, B6, D, E, K, P, substanțe glicozide, fitosteroili, substanțe volatile, clorofilă, acizi grași polinesaturați, acid linoleic, acizi grași esențiali omega-3, fier, zinc, magneziu, calciu, proteine.
Pe baza acestora, muștarul este recomandat în cazul următoarelor afecțiuni:
- antidepresiv - datorită conținutului de triptofan, un aminoacid esențial responsabil de starea de bine a organismului
- anticancerigen - datorită conținutului de izotiocianatului de alil și glucosinolaților, care previn creșterea celulelor canceroase, prevenind astfel cancerul, în special cel gastric, al vezicii urinare și de colon. Se lasă peste noapte la înmuiat boabele în apă, și se consumă dimineața.
- reduce inflamația (artrită, sciatică, dureri reumatice, musculare, ale încheieturilor, gută) - datorită conținutului de seleniu și magneziu, având astfel proprietăți antiinflamatorii.
- ameliorează astmul bronșic, bronșitele, pneumonia - datorită conținutului de seleniu, magneziu și antioxidanți. Se aplice o cataplasme cu făină de muștar negru pe zona toracelui și se ține atâta timp cât senzația de arsură nu este foarte puternică, dupa care se îndepărtează și se acoperă zona tratată cu un material călduros.
- scade tensiunea arterială - datorită conținutului mare de magneziu.
- protejează sistemul cardiovascular împotriva arterosclerozei - datorită conținutului mare de magneziu.
- intensifică metabolismul - o linguriță de muștar pe zi crește metabolismul cu 25%.
- stimulează digestia, elimină constipația - datorită conținutului de vitamina B. Zilnic, pe stomacul gol, se iau 1-2 linguri de semințe întregi de muștar alb, înghițindu-se cu apă. Este contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
- recomandat în obezitate - accelerează arderile, se înghit câte 1-3 lingurițe de boabe, de 3 ori pe zi, cu puțină apă.
- stimulează sistemul imunitar - datorită acţiunii sale antifungice şi antibacteriene.
- îmbunătățește circulația periferică - este vasodilatator.
- scade febra - este un bun vasodilatator, favorizând scăderea temeraturii.
- crește libidoul - datorită proprietății vasodilatatoare.
- stimulează apetitul alimentar - se pune un sfert de linguriță de făină de muștar negru într-un pahar cu lapte și se bea cu un sfert - o jumătate de oră înainte de masă.
- decongestionează sinusurile - se aplică pe piept cataplasme cu seminţe de muştar până se simte senzația de arsură, după care se îndepărteză și se acoperă locul cu un material gros.
- elimină durerile de cap - se aplică pastă de muștar pe ceafă sau frunte, se lasă cât se suportă și se clătește cu apă.
- calmează tusea - se încălzesc câteva boabe de muștar în cuptor, și se adaugă într-o cârpă de bumbac, după care se ține pe piept. Se poate repeta zilnic, câte 10 - 20 de minute.
- antiacneic - semințele de muștar se prăjesc în ulei de nucă de cocos sau susan, după care se sfarămă într-un mojar și se aplică pe locurile afectate.
- folosit în tratarea unor eczeme - într-o cantitate mică de apă fiartă se adaugă semințele de muștar după care se realizează comprese folsind acest amestec.
- intoxicații - are efecte laxative și vomitive. Se amestecă 1 lingură de făină de muștar negru într-un pahar de apă și se ia pe stomacul gol, provocându-se astfel un acces de vomă care va elimina materiile toxice din stomac.
- relaxează mușchii - se adaugă în apa din cadă 2 linguri cu praf de muștar, jumătate de cană de sare grunjoasă și 3 picături din uleiul esențial preferat. Se stă cel puțin 15 minute, după care vă clătiți bine cu apă călduță.
- calmează arsurile - în cazul arsurilor ușoare (când faceți mâncare, de exemplu) se ține degetul sub un jet de apă rece, după care se întinde pe zona afectată puțin muștar. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute, după care se clătește cu apă rece, durerea fiind semnificativ diminuată, iar vindecarea se va face fără a rămâne semne.
- ameliorează nevralgiile și durerile reumatice - în apa fierbinte din cadă se pune un săculeț cu 100-200 de grame de semințe de muștar negru și se lasă în jur de 10 minute, după care se îndepărtează. Se fac băi generale cu durata de 10 minute.
- elimină inflamația la nivelul gâtului (în caz de răceală, gripă) - se face gargară din următorul amestec: o lingură semințe de muștar,sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriță de sare, una de miere și jumătate de cană de apă fierbinte. Ingredientele se ametecă și se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se trecoară și se face gargară de 3 ori pe zi, până când inflamația dispare. De obicei, problema este rezolvată în 2 zile.
- scade colesterolul - se ia o linguriță cu boabe de muștar de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, fără apă și fără a le pisa, timp de 3-6 luni.
- elimină balonarea și arsurile stomacale - cu 30 de minute înaite de masă se ia o linguriță cu boabe de muștar, de 3 ori pe zi. Se înghit cu puțină apă, fără a se mesteca sau sparge, timp de 3 săptămâni.
- crește masa musculară și dimensiunea fibrelor musculare, încetinește procesul de degradare a celulelor musculare - datorită homobrasinolidelor aflate în compoziția sa.
Este bine de reținut că dintre cele 3 tipuri de muștar existente, muștar alb, galben-brun și negru, doar cel negru este indicat în curele terapeutice, având un conținut mai ridicat de elemente nutritive.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro