Ce putem trata cu tinctură de gențiană
Gentiana asclepiadea, pe numele ei latinesc, sau gențiana, așa cum ne este tuturor cunoscută, își trage numele de la ultimul rege ilir, Gentius, cel care i-a descoperit proprietățile curative.
Pentru prepararea tincturii aveți nevoie de 30 g de rădăcină de gențiană uscată și mărunțită, pe care le puneți îtr-un borcan din sticlă, peste care turnați 200 ml de alcool de 40-50º.
Închideți ermetic borcanul și lăsați la macerat, la temperatura camerei timp de 12-15 zile, agitând zilnic recipientul de 4-6 ori.
La sfârșit se filtrează, iar tinctura astfel obținută se păstrează în recipiente din sticlă, închise la culoare.
Se administrează câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, diluată în 100 ml de apă plată.
Între indicațiile terapeutice ale tincturii de gențiană amintim:
- crește pofta de mâncare
- reduce flatulența
- protejează celulele hepatice
- stimulează producția de bilă și contribuie la eliminarea acesteia
- stimulează digestia
- echlibrează temperatura corporală
- detoxifică tactul gastro-intestinal
- stimulează sistemul nervos central
- adjuvant în prevenirea și tratarea malariei.
Persoanele care suferă de hepatită virală, toxică, metabolică, steatoză și ciroză hepatice, ulcer gastric și duodenal în forme avansate, gastrită hiperacidă, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele care se află sub tratament medicamentos care nu permite consumul de alcool nu trebuie să folosească această tinctură.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro