Ceaiuri recomandate pentru a scăpa de indigestie
În perioada sărbătorilor de iarnă, odată cu terminarea postului și schimbarea regimului alimentar care se schimbă brusc, de cele mai multe ori, ajungându-se astfel ușor la excese, sistemul digestiv este dereglat, iar indigestia își face apariția.
Pentru a elimina aceste neplăceri, pentru reechilibrarea digestiei și a funcționalității organismului, câteva dintre cele mai la îndemână remedii sunt ceaiurile.
Cu ajutorul infuziilor din plante puteți elimina balonarea, indigestia și chiar puteți accelea procesul digestiv, prin stimularea secrețiilor gastrice.
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției indigestiei sunt:
- mesele copiase
- ingestia rapidă de alimente
- ingestia de alimente foarte reci sau fierbinți
- alimentele fast food
- produsele alimentare alterate
- alimentele picante
- consumul excesiv de cafea, alcool, ciocolată, dulciuri, băuturi carbogazoase
- consumul alimentelor bogate în grăsimi
- fumatul
- aerofagia (înghițirea de aer în timpul mesei)
- stresul.
Cele mai frecvente simptome ale indigestiei sunt greața, vărsăturile, balonarea abdominală, senzația de sațietate precoce, eructațiile, distensia abdominală, sughuțul, diareea, senzația de arsură în partea superioară a abdomenului, durere în partea superioară a abdomenului.
Menta are efecte antispamodice, fiind recomandat pentru a asigura buna funcționare a sistemului digestiv. De asemenea, elimină și crampele stomacale.
Ghimbirul descompune proteinele pentru a elibera stomacul şi intestinele de gaze, având de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât papaya. Enzimele eliberate odată cu ingestia ghimbirului ajută la absorbţia eficientă a nutrienţilor din alimentaţie și la digerarea mâncărurilor grase prin stimularea producţiei de salivă şi uşurarea procesului de înghiţire. Totodată, elimină balonarea și durerile de burtă.
Teiul este recomandat pentru indigestiile ușoare pentru că are efect relaxant și ușor hipnotic.
Rozmarinul este un remediu eficient împotriva indigestiei dacă este consumat imediat după masă, îmbunătățește digestia și contribuie la descompunerea mai rapidă a alimentelor, eliminând balonarea. Consumat înaintea meselor principale, ceaiul de rozmarin conferă rapid senzația de sațietate și împiedică absorbția grăsimilor rele în organism. Rozmarinul optimizează digestia și ajută la buna funcționare a ficatului, iar florile plantei au proprietatea de a crește secreția biliară, determinând contracția ei și ajutând la evacuarea bilei.
Salvia este un alt remediu rapid împotriva indigestiei, având o acțiune carminativă, ajută la eliminarea gazelor din tubul digestiv, prevenind astfel apariția balonării. Consumul regulat de salvie stimulează apetitul și duce la o bună funcționarea a aparatului digestiv. Pe lângă acestea, salvia este folosită și în tratarea colicilor, spasmelor intestinale, crampelor, flatulenței și indigestiei.
Mărarul este recomandat în caz de balonări, enterocolite și indigestii. Pentru infuzie se folosesc semințele de mărar.
Anasonul crește secreția de sucuri digestive în intestin și stimulează digestia și funcțiile pancreatice, având proprietăți antiseptice și carminative, este astfel recomandat pentru tratarea indigestiilor și colicilor, în special în cazul copiilor mici.
Angelica este de ajutor în cazurile indigestiei cauzate de hipoaciditate sau anaciditate.
Anghinarea stimulează apetitul, secrețiile pancreatice și intestinale, este un bun diuretic, carminativ, antihelmintic și antispasmodic intestinal, fiind recomandată în cazul insuficiențelor pancretice și intestinale și balonărilor abdominale.
Albăstrița este un astringent puternic, care crește diureza, are acțiuni de calmant, antidiareic și diuretic și se utilizează în problemele legate de stomac, diaree, dispepsie, este un bun calmant stomacal.
Feniculul este un condiment cunoscut pentru proprietățile sale de antiseptic, carminativ, sedativ, galactogog, capacitatea de a crește diureza, depurativ puternic, antiseptic al tractului digestiv. Se utilizează în cazul balonărilor abdominale.
Roinița are propietăți bacteriostatice, antispastice, coleretice, antiseptice, elimină gazele, mărește secrețiile gastrice, fiind de ajutor în tratarea indigestiilor indiferent de cauză.
Alte infuzii pe care le puteți încerca pentru a elimina indigestia și neplăcerile cauzate de aceasta sunt cele din flori de salcâm, ceai verde, frunze de zmeură, frunze de mur, afine (+/- fructe), gălbenele, coada-șoricelului, petale de trandafir de dulceață, sunătoare, pelin, lemnul-Domnului, crușin, fumăriță sau un amestec din frunze cu sau fără flori din plantă de oregano, busuioc, mentă, cimbrișor, salvie și rozmarin.
Pentru a prepara o infuzie aveți nevoie de o cană de apă fierbinte și o lingură de plantă uscată. Lăsați la infuzat timp de 10-15 minute, strecurați, și consumați cu înghițituri mici. Puteți adăuga miere de albine (bio sau organică) și suc de lămâie sau limetă proaspăt stors. Pentru a beneficia de toate beneficiile mierii de albine, este bine să nu adăugați în ceai dacă acesta este prea fierbinte.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro