Cele patru mari procesiuni în cinstea Sfântului Spiridon din insula Corfu

Locuri de pelerinaj

Cele patru mari procesiuni în cinstea Sfântului Spiridon din insula Corfu

    • Cele patru mari procesiuni în cinstea Sfântului Spiridon din insula Corfu
      Foto: pr. Silviu Cluci

      Foto: pr. Silviu Cluci

În afara zilei de 12 decembrie, când este prăznuită trecerea Sfântului Spiridon la viaţa cea veşnică, în Corfu mai există încă alte patru zile pe an în care sfântul este cinstit în chip deosebit.

În aceste zile, pe străzile din Corfu trece un alai bisericesc în care preoţii şi diaconii poartă pe umerii lor moaştele nestricăcioase ale Sfântului Spiridon. Trupul sfântului este dus în poziţie verticală într-o raclă de argint cu vitrină din sticlă, asemenea unui episcop care şade pe scaunul arhieresc, şi mii de credincioşi greci stau rânduiţi pe marginea străzii aşteptând plini de credinţă să treacă alaiul. Casele sunt împodobite cu steaguri; iar străzile sunt presărate cu flori. Bolnavii stau întinşi în drum, aşteptând să fie binecuvântaţi cu o rugăciune, poate chiar tămăduiţi, atunci când se trece peste ei cu sfintele moaşte.

Ierarhii şi oficialităţile oraşului merg în urma moaştelor, urmaţi de grupuri de soldaţi, veterani, elevi şi fanfare. În aceste procesiuni se arată ceva din sufletul insulei Corfu. Preţ de câteva ceasuri, mulţimile grăbite de turişti parcă dispar. În timpul cât trece alaiul, oraşul încetează activităţile obişnuite, credincioşii revărsă bucurie duhovnicească, iar necredincioşii rămân într-o mirare tăcută, simţind în evlavia mulţimii o credinţă neclintită în puterea pe care o are sfântul ocrotitor al insulei Corfu.

După fiecare dintre cele patru mari procesiuni, racla sfântului este lăsată deschisă vreme de trei zile, pentru ca el să poată fi cinstit de credincioşii care au venit în Corfu cu rugăciunile şi mulţumirile lor.

Fiecare dintre aceste patru sărbători: Duminica Floriilor, Sâmbăta Mare, 11 August şi prima duminică din luna noiembrie, prăznuieşte câte o mare minune pe care sfântul a săvârşit-o pentru norodul din Corfu după mutarea moaştelor pe insulă.

(Foto) Pelerin la procesiunea cu moaștele Sfântului Spiridon în insula Corfu