Se fac nunți pe 22 iunie 2019?

Întreabă preotul

Se fac nunți pe 22 iunie 2019?

Narcisa
întreabă:

Aș vrea să știu dacă pe data de 22 iunie 2019 se fac nunți, pentru că postul Sfinților Apostoli începe pe data de 24 iunie, dar pe doxologia.ro am citit că nu se fac nunți între 22-28 iunie.

Mulțumesc! Sărut mâna!

Silvia Alexandra Ioan a răspuns:
16 Ianuarie 2019

Buna ziua si Doamne ajuta!
In aceeasi situate suntem si eu si logodnicul meu, amandoi romani si ortodoxi dar cu locuinta in Cehia: am programat din timp (aprox 11 luni in avans) nunta in Romania in data de 22 iunie 2019, fara sa stim ca este in post si am vorbit in prealabil cu 2 preoti si ne-am consultat si cu rudele, dar nimeni nu ne-a atras atentia. Tot asa, am platit avans la fotografi, muzicanti, restaurant si acum urma sa platim biserica, dar ne-a traznit aceasta veste. Deja unde voiam noi sa facem cununia am fost categoric refuzati, find o manastire. Am incercat inclusiv sa aranjam la restaurant alta data, dar nu a fost chip... Acum vrem sa incercam la alte biserici din zona. Intrebarea este: putem invoca ca motive pt a obtine aceasta derogare ca efectiv nu am fost informati, ca locuim in strainatate si avem deja totul arvunit, iar oaspetii sunt si ei pregati pentru data asta? Sau poate acestea nu sunt considerate motive suficient de intemeiate? Ce ne sfatuiti sa facem pentru a primi derogarea?

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Silvia, este nevoie să vă adresați ierarhului din Episcopia/Arhiepiscopia de care aparțineți. Puteți  depune o cerere în care să explicați în detaliu situația în care vă aflați și să cereți dispensă pentru oficierea cununiei.  În acest demers aveți nevoie și de suportul preotului paroh sau au preotului de la biserica unde doriți să faceți cununia. Interesați-vă de documentele de care aveți nevoie. Nu vă pot spune cu exactitate pentru că pot fi diferențe de la o eparhia la alta. Ierarhul are dreptul să vă dea sau nu dispensa. Depinde de cum va „cântări” situația. De aceea faceți demersurile necesare cât mai repede ca să știți cum să procedați într-o situație sau alta.

Domnul fie cu voi!

Pr. Andrei

criss a răspuns:
17 Ianuarie 2019

Doamne ajută!
Potrivit Evanghelistarului, postul Sf. Ap. Petru si Pavel in anul 2019 incepe din 24 iunie si tine 5 zile. Ati menționat că Sinodul a hotărât ca in anii in care postul are o durată de 3 zile sau mai puțin atunci acesta va ține minim 7 zile. Nu am stiut ca 5 zile se încadrează la "3 zile sau mai putin"!!! Si apoi sa nu uităm că săptămâna dupa Pogorarea Sf. Duh este săptămâna de Harti, deci nu se tine post!
Ati raspuns cuiva mai sus ca este pacat sa se facă nunta in 22 iunie caci este prima zi de post, dar cu dispensa primita de la ierarhul locului (care se ia pe bani) nu mai este păcat, nu mai este zi de post???

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Ianuarie 2019

Doamne ajută!

Teoretic ați putea fi un partener de dialog pe această situație, însă, din păcat, ironia și cuvintele cu aere de superioritate nu vă fac cinste și nu vă ajută la lămurirea ei. În realitate, știți câte ceva, dar nu știți cât ar trebui și amestecați lucrurile.

În fine… să le iau pe rând:

1. În textul de pe site-ul epr.ro s-a strecurat o greșeală. În fapt, este vorba de anii în care acest post ar avea o durată mai mică de 7 zile (am și făcut nota necesară). Cu alte cuvinte conform hotărârii Sfântului Sinod, acest post poate avea numai o durată cuprinsă între 7 și 28 de zile.

2. Vineri, pe 21 iunie este Harți și lăsatul secului pentru Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel și da, nu se ține post. Postul începe sâmbătă pe 22.

3. Nu am spus că este „păcat” dacă se face nuntă pe 22 și că nu mai este „păcat” dacă se face cu dispensă. Vă rog să recitiți afirmația mea apoi să vă informați cu privire la diferența dintre iconomie și acrivie în aplicarea canoanelor și la sensul dispenselor. Dispensa nu este o anularea a unei interdicții ci ridicarea ei pentru un moment și motiv anume. Dispensa este un act prin care se ridică în mod excepțional și în cazuri particulare, pe motive raționale și de utilitate, obligativitatea unei legi (în cazul față rânduiala conform căreia nu se fac nunți în zilele de post). Așadar reformulez ce am spus în comentariul la care faceți trimitere: dispensa pur și simplu nu operează cu noțiunea de „păcat” sau „ne-păcat” ci cu cea de „iconomie” (dacă este oferită) sau de „acrivie” (dacă nu este oferită). Nu confundați „dispensele” cu „indulgențele”!

4. Faceți o afirmație gravă fără să o dovediți. Dispensele nu se dau „pe bani”. E vorba de o cere/un dosar care se depune la sediul Eparhiei, care este analizat de ierarh și care dispune cele de cuviință. Cel care depune cerere este înștiințat în scris cu privire la hotărâre. Nu exclud ca în anumite Eparhii acest proces să implice vreun cost administrativ însă asta este cu totul alt ceva decât insinuați dumneavoastră. În tot cazul, chiar vă rog să spuneți câți bani ați dat pentru ultima dispensă pe care ați primit-o dumneavoastră.

Vă mulțumesc!

Cu doriri de bine, 

pr. Andrei 

Serban a răspuns:
5 Aprilie 2019

Aș vrea să știu dacă pe data de 20 iunie 2020 se fac nunți

Alexandra Andreea a răspuns:
20 Aprilie 2019

Buna seara și doamne ajuta! Anul trecut am început sa organizam nunta foare fericiti! In momentul in care am vorbit cu cei de la formație am avut de ales între doua date pentru nunta, ajunul Rusaliilor și 22 Iunie 2019. Am vorbit cu preotul, și ni s a spus ca in ajunul Rusaliilor nu se oficiază cununia religioasă. Drept urmare am ales data de 22 Iunie 2019, tocmai pentru ca am vrut sa facem evenimentul complet și ca la carte. Am început sa organizam toate celelalte detalii, am arvunit tot ce era de arvunit. In luna Septembrie 2018 am fost la biserica iar și am vorbit cu preotul și am achitat avansul pentru data de 22 Iunie 2019, primind și chitanța in acest sens, semnată și ștampilată cu data de 22 Iunie. Întâmplator, zilele trecute am aflat ca pe data de 22 Iunie nu se oficiază cununii religioase, fiind post, deși preotul la momentul achitării avansului mi a spus ca totul este in regula întrucât postul începe pe data de 24 Iunie. Când am aflat l am sunat de urgenta, și ne a confirmat ca așa este! Drept urmare, ne a spus ca asta este și ca trebuie sa amânăm nunta... cu 2 luni înainte, in situația in care avem totul pregătit și stabilit. Consideram ca nu este normal ceea ce se întâmpla, nu este vina noastră pentru ca preotul ne a încasat avansul pentru a păstra data de 22 Iunie, bă chiar am primit chitanța... și acum sa aflam asta! Era datoria lui sa ne anunțe anul trecut in luna Septembrie ca nu are cum sa ne cunune și aveam timp sa putem schimba data... acum ce putem face? Plus ca, in momentul in care ne am dus la el, ne a spus ca a greșit și ca sigur nu vom primi dispensa... Și uite așa, ne aflam la 2 luni distanță de evenimentul mult așteptat in situația in care, din vina unui preot, nu putem oficia și cununia religioasă! Ce ne sfătuiți sa facem in toată aceasta situație? Credeți ca dacă mergem la Prea Înaltul, și explicam toată greșeală preotului, vom primi dispensa? Suntem foarte supărați pentru greșeală comisa! Plus ca, avem calendare acasă ortodoxe, in care postul începe pe data de 24 Iunie! Consider ca nu meritam asta, in condițiile in care pe piața exista atâtea greșeli in calendarele creștin ortodoxe, fără a fi îndreptate aceste erori de către Biserica și nu este posibil ca preotul, de la cea mai mare biserica din oraș, sa îmi garanteze cu aproape un an înainte ca atunci ne va cununa, iar cu doua luni înainte sa aflam întâmplator, nu de la el, ca totul a fost o “greșeală” și ca asta e.. schimba data, de parca ar fi totul așa ușor... Am împărțit deja invitațiile cu menționarea bisericii... Ce putem face noi in situația asta! Nici prin cap nu ne a trecut sa căutam pe google și sa aflam ca preotul nostru... a greșit puțin... Este foarte trist ceea ce se întâmpla... și nu știm ce sa facem! Speram din suflet sa aflam un răspuns aici... mulțumim!

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Mai 2019

Doamne ajută!

Alexandra, nu vă pierdeți nădejdea! Da, ideal ar fi dacă ați găsi o modalitate de face nunta în altă zi. Da, știu că este greu dar știu că nu este nici imposibil. Voință să fie!

Altfel, mergeți repede la episcopia/arhiepiscopie și depundeți cerere de dispensă pentru săvârșirea cununiei la acea dată și așteptați răspunsul. Sfătuiți-vă cu parohul/duhovnicul vostru.

Dumnezeu să fie cu voi!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: