Cugetul, un străjer al sufletelor noastre

Cuvinte duhovnicești

Cugetul, un străjer al sufletelor noastre

    • Cugetul, un străjer al sufletelor noastre
      Cugetul, un străjer al sufletelor noastre

      Cugetul, un străjer al sufletelor noastre

Sufletul care se spovedește des, se aseamănă unei case. Înaintea unei case atât de curate stă neîncetat, ca un străjer neadormit, cugetul, pentru a nu lăsa nimic nelalocul lui să se strecoare înăuntru.

Țelul din urmă al spovedaniei este să curățească sufletul cu temeinicie, să-l împodobească și să-l pună în rânduială ca pe o mireasă, încât să-l poată întâmpina cu vrednicie pe Mirele cel Ceresc, pentru care a fost plăsmuit. Sufletul care se spovedește des, se aseamănă unei case. Înaintea unei case atât de curate stă neîncetat, ca un străjer neadormit, cugetul, pentru a nu lăsa nimic nelalocul lui să se strecoare înlăuntru.

Și dacă duhul cel necurat, odată ieșit de acolo, pizmuiește curăția virtuoasă a unui astfel de suflet înnoit și dorește să intre iarăși în el, văzându-l gol, măturat și pus în rânduială, cugetul nu îl lasă să intre! El îndepărtează tot ce este străin, josnic, păcătos, murdar - și atunci vine Însuși Iisus Hristos și bate la ușă!

(Arhimandrit Serafim Alexiev, Viaţa duhovnicească a creştinului ortodox, traducere din limba bulgară de Valentin-Petre Lică, Editura Predania, Bucureşti, 2010, p. 120)