Cum și cât timp să stau cu pruncul în biserică, pentru a-l obișnui - dar fără să deranjez slujba?

Întreabă preotul

Cum și cât timp să stau cu pruncul în biserică, pentru a-l obișnui - dar fără să deranjez slujba?

Diana
întreabă:

Cuvioase Părinte, vă sărut mâinile și vă cer binecuvântarea! Am un băiețel de opt luni și mă întreb cum ar fi bine să procedeze părinții, pentru a participa la slujbă împreună cu copiii mici, care încă nu înțeleg explicații și sunt adesea destul de gălăgioși. Am văzut că unele mămici aduc jucării nezgomotoase sau chiar cărți de colorat (pentru copiii mai măricei) pentru a-i ține ocupați în timpul Liturghiei. Este potrivit să facem asta? Am niște rețineri în a-mi lăsa copilul să se joace în interiorul bisericii, chiar și în liniște. Este mai bine oare să stau cu el în afara bisericii și eventual să-l aduc în interior doar pentru Sfânta Împărtășanie? Întreb deoarece copilul poate deveni gălăgios de mai multe ori în timpul slujbei și nu este foarte respectuos pentru ceilalți oameni să-l scot afară și să-l readuc înăuntru constant. De asemenea, nu vreau să stau acasă duminica. Aș aprecia extrem de mult sfatul dumneavoastră. Vă mulțumesc mult.

3 Martie 2017

Diana,

Chiar dacă copilul este puțin gălăgios, încercați totuși să veniți cu el la biserică. Atunci când devine prea gălăgios și deranjează oamenii aflați la rugăciune, este bine să stați mai în spate sau chiar să ieșiți afară, dacă timpul o permite. Puteți folosi la început, cât copilul este mai mic, și anumite lucruri care să-l țină ocupat și să nu facă gălăgie. Cu timpul, copilul se va obișnui cu biserica și, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu va mai deranja slujba.

In reply to by Petroniu Marin

Tina1 a răspuns:
3 Martie 2017

Este dificil... la noi in parohie, parintii aduc copii de toate varstele, de la nou-nascuti, pana la 14 ani. Cei mici plang, cei mari alearga, tipa, se joaca in biserica, unii se lovesc si plang la randul lor. Mananca din mancarea adusa pentru pomenire inainte ca Parintele sa o slujeasca si refuza Sfanta Impartasanie.

Si noi mergeam la biserica atunci cand eram copii (am 30 ani acum). Nu aveam voie cu jucarii sau alte obiecte, si nici nu ne-am fi gandit sa cerem pentru ca stiam ca joaca acasa sau in parc este una, iar rugaciunea la biserica este alta. Aprindeam lumanari alaturi de cei mari, eram alaturi de parinti cand scriau si plateau un acatist sau pomelnic sau cand faceau pomenire. Bineinteles, ca toti copiii, nu rezistam la toata slujba mereu - atunci ieseam in curte sau plecam acasa, mai ales daca deja primisem Sfanta Impartasanie si fusesem miruiti.

De asta spun ca este dificil... parerea mea este ca este important sa ne crestem copii cunoscand Biserica de mici - dar cunoscand-o cu adevarat, si psihic, nu doar fizic.

Sigur, la 8 luni nu intelege asa cum inteleg adultii, dar totusi simte. Daca parintii se simt mai impacati sufleteste pe durata slujbei, credinta mea este ca aceasta stare se transmite si copilului.

Iar apoi cand incepe sa inteleaga, atunci cred ca devine vital sa ii explicam de ce este acolo. Sa ii aducem la Biserica pentru a participa la slujba. Nu pentru ca nu avem cu cine ii lasa acasa atunci cand mergem noi la slujba. Sa le explicam intai pe intelesul copiillor si treptat, mai aprofundat.

o mamica a răspuns:
12 Martie 2017

Doamne ajuta!
Experienta mea de pana acum cu 2 copii crescuti din pantece in Biserica e ca solutiile vin din rugaciune. Nicio Liturghie nu e la fel, copiii pot fi azi cuminti, maine agitati, azi poate e soare, maine poate ploua torential. Depinde mult de parohie cum si unde poti sta cu copiii, de dimensiunea bisericii, de forma, de cati copii sunt in acel moment in biserica (e mult mai greu sa stai cu un copil cand mai sunt alti 10 fiecare cu jucaria lui decat daca e singurul prichindel de pe acolo, daca ai loc sa il duci pe la icoane discret sau nu, etc) Important,cred, cat sunt asa mici e locul in care inima ta sa poata participa la rugaciune: daca inauntru te simti prea stresata ca ar putea face galagie si se aude si de afara poti gasi momente minunate in care sa ii canti la ureche privind o floare, o piatra, o bordura, in care sa ii soptesti pe limba ei ce se intampla in Altar, de ce sunteti acolo, cu Cine va intalniti, cu Cine va hraniti. Eu cred ca atata timp cat noi ca parinti nu uitam de ce am venit la Liturghie, nu uitam sa pastram linistea si rugaciunea in inimile noastre copiii vor invata mai multe decat daca i-am tine cu forta in biserica, eventual deranjand rugaciunea celorlalti.
Si mai e un aspect de care eu tin cont: sfatuirea cu duhovnicul. De cand tin mai mult cont de ce am auzit la spovedanie decat de invaturi culese din carti sau alte locuri mi-e mult mai usor sa imi aduc copiii la Biserica. Pentru ca o fac dupa puterea mea si a lor, in pace si bucurie de cele mai multe ori.

Preot Codrin a răspuns:
26 Iulie 2017

"Lăsați copiii să vină la Mine".
Copiii nu deranjează slujba ci o îmbogățesc. Mereu se cauta scuze pentru a nu merge la biserică. Mai bine ne-am plânge de adulții care deranjează slujba vorbind între ei sau mestecând gumă... Dar pe copiii lăsați-i sa se simtă în largul lor asa cum nepoții se bucură atunci când merg la bunici. Biserica este o familie mare.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: