Cum preparăm sarmale de post
Preparat care-și are originile în Imperiul Otoman, sarmalele sunt printre preferatele românilor, acestea putând fi preparate în multe feluri.
Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- un morcov mare
- o rădăcină de pătrunjel mare
- o rădăcină de păstârnac mare
- un sfert de rădăcină de țelină mare
- 1-1.5kg de ciuperci (de cultură, de pădure sau amestec)
- foi de varză murată, varză crudă sau foi de viță
- o cutie cu roșii tocate în suc propriu
- 2 linguri cu pastă de tomate
- o legătură mare cu mărar tocat
- o legătură mare cu pătrunjel tocat
- o lingură de cimbru uscat
- 1-2 pahare cu orez
- 2 cepe de mărime medie tocate mărunt.
Ceapa se pune la călit în ulei de măsline, iar când este translucidă se adaugă ciupercile tocate mărunt și se lasă până ce acestea își elimină apa, moment în care se adaugă roșiile și pasta de roșii. Se adaugă și 200-250 ml de apă și se lasă să dea într-un clocot. Se transferă apoi compoziția într-un bol, în care se adaugă și orezul.
Rădăcinoasele date prin răzătoarea mare se pun la călit în ulei de măsline, amestecând periodic pentru a nu se prinde, timp de 2-3 minute, după care se adaugă 250 ml de apă, se amestecă din nou și se pune capacul. Se lasă la foc mediu pentru 5-6 minute, amestecând din când în când.
Când legumele sunt înmuiate, se transferă în bolul cu ciuperci și orez, se adaugă cimbrul, sarea, piperul și verdeața tocată. Se amestecă și se lasă pentru 30 de minute să se răcească.
Dacă folosiți varză crudă, aceasta se va opări, pentru a putea desface frunzele fără a le rupe și pentru a le putea apoi manevra mai ușor.
Se împăturesc sarmalele în foile alese și se pun la fiert într-un vas de fontă sau ceramică, la cuptor.
Poftă bună!
Humus libanez
Paste cu roșii și ardei copți
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro