Cum prevenim instalarea artrozei mâinilor
Dacă pe vremuri cei câţiva pianişti sau violonişti sârguincioşi se puteau plânge de artroze la degete, apoi dactilografele, ţesătoarele, brodezele, astăzi chiar şi tinerii au boli de uzură la articulaţiile mâinilor.
Din cauza efortului la care le supunem zilnic, mâinile trebuie tratate cu o deosebită atenţie, menajate atunci când este posibil şi îngrijite cu rigurozitate, putând preveni astfel traumatisme, infecţii, boli superficiale sau mai profunde. De aceea, măcar de două ori pe an şi mâinile au dreptul la tratament curativ sau recuperator de specialitate.
Într-o viaţă de om, mâna execută milioane de mişcări, de aceea trebuie, din când în când, supusă unui proces de relaxare şi refacere. Seara, după diverse activităţi, mâinile trebuie spălate intens cu săpun compatibil pielii fiecăruia, apoi pielea trebuie hrănită cu creme vitaminizate cu ulei de floarea-soarelui sau unt. Se masează lejer, de la vârfurile degetelor spre umeri, pentru a ajuta circulaţia sângelui şi a relaxa sau tonifia muşchii, odihnindu-i în acelaşi timp.
Alimentaţia săracă în calciu şi vitamine duce la scăderea rezistenţei oaselor şi muşchilor. La fel, bolile infecţioase sau reumatice generale deformează sau îndurerează ischemiile mâinii, făcând-o de nefolosit.
Astăzi, jocurile cu clape sau manetă, instrumentele muzicale, jocurile teleghidate, calculatoarele, telecomanda şi telefoanele cu taste suprasolicite şi îmbătrânesc devreme articulaţiile degetelor.
Dacă pe vremuri cei câţiva pianişti sau violonişti sârguincioşi se puteau plânge de artroze la degete, apoi dactilografele, ţesătoarele, brodezele, acum chiar şi tinerii prezintă boli de uzură la articulaţiile mâinilor. Deşi sunt mişcări uşoare, miile şi miile de apăsări pe clape sau taste, din fragedă pruncie, fără a şti să ne luăm măsuri de prevenire a complicaţiilor, fac vârful degetelor, apoi articulaţiile apropiate, apoi şi cele de la pumn să sufere, să se roadă, să se deformeze, să anchilozeze. Această suferinţă a părţilor osoase şi moi de la mâini, declanşată prin suprasolicitare, se întâlneşte şi la sculptori, cioplitori, croitori, scriitori, bobinatori, operatori la pupitre de comandă, instrumentişti.
Pentru a preveni artroza la degete se recomandă respectarea câtorva reguli stricte:
- antrenarea tuturor degetelor în activităţile profesionale;
- din când în când opriţi-vă din activitate, frecaţi-vă uşor mâinile, ca şi cum v-aţi spăla, şi odihniţi-le;
- dacă degetele s-au umflat sau deformat, folosiţi un unguent antireumatic;
- în cazul în care nu reuşiţi să amelioraţi durerea sau umflătura, adresaţi-vă medicului reumatolog.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro