Cum putem dobândi discernământ în alegerea lucrurilor de folos pentru viaţa noastră?

Cuvinte duhovnicești

Cum putem dobândi discernământ în alegerea lucrurilor de folos pentru viaţa noastră?

Lucrurile acestea să le ţineţi minte şi să nu săriţi în viaţă nici o etapă pe care Dumnezeu v-o pune la îndemână.

Cum putem dobândi discernământ în alegerea lucrurilor de folos pentru viaţa noastră?

Sunt două moduri de a dobândi discernământul. Este un discernământ care vine din fire - păgânii din fire fac ale legii - şi este un discernământ care vine din creş­tere duhovnicească, din bun simţ, din întrebarea aproa­pelui. Acum, depinde ce vreţi să discerneţi. Vreţi să dis­cerneţi între omiusia şi omousia, între sinergie şi epectază, ha? Dacă vreţi să discerneţi între chestiile astea ideologice şi, oarecum, un pic idolatre, sigur că este greu, pentru că trebuie să urmaţi şcoli, trebuie să vă umpleţi mesele cu dicţionare, să citiţi mărturia părinţilor, să aveţi CD-ul ăla cu TLG-ul, cu toţi Sfinţii Părinţi ai Bisericii, să daţi enter, să vedeţi unde sunt cuvintele astea.

Dacă vreţi să discerneţi asupra căsătoriei în viaţă sau asupra călugăriei în viaţă, deja avem o altă mâncare de peşte. (...)

Avem un discernământ care ne vine din datul cu capul în prag. În a doua fază, ocolim pragul sau învăţăm să intrăm pe uşă, pentru că avem o anumită rânduială, o anumită ţinută de intrare pe uşă. Abia în al treilea moment învă­ţăm să vedem ce este dincolo de uşă. Lucrurile acestea să le ţineţi minte şi să nu săriţi în viaţă nicio etapă pe care Dumnezeu v-o pune la îndemână. Să nu treceţi în clasa a 10-a, de exemplu, la citit Filocalia în limba greacă, pen­tru că nu veţi pricepe nimic. Să învăţaţi, în primul rând, mărturisirea de credinţă.

(Preot Conf. Dr. Constantin Necula, Creștinism de vacanță, Editura Agnos, Sibiu, 2011, pp. 197-199)