Cum puteți scăpa de dermatita seboreică a scalpului

Stil de viaţă

Cum puteți scăpa de dermatita seboreică a scalpului

Atunci când apare pe scalp, dermatita seboreică se manifestă prin prurit, coji groase, scuame și exces de sebum la nivelul scalpului. Nu este o boală contagioasă.

Dermatita seboreică afectează tegumentele scalpului, sprâncenelor, frunții, feței și ale șanțurilor nazale, putându-se localiza pe pielea de la spatele urechilor, în canalul auditiv extern și pe tegumentul trunchiului, în special în dreptul sternului sau în pliurile cutanate.
Pe tegument apar cruste (scuame) albe, care se pot desprinde, ramânand sub forma unor pete roșiatice. Scuamele se fixează pe firele de păr. Ele provoacă prurit, leziunile sunt nedureroase, dacă nu apar complicații infecțioase.

Cauzele dermatitei seboreice sunt atribuite stresului, imunității scăzute, afecțiunilor ale altor organe, slăbiciunilor organismului.

Un prim pas combaterea acestei afecțiuni este renunțarea la grăsimile animale, alimentele conservate (conserve alimentare, salamuri), vechi, prăjeli, alcool, cafea, dulciuri (mai puțin mierea de albine), afumături.

Se consumă alimente cu efect depurativ și dezintoxicant. Legumele, fructele și peștele sunt recomandate, cu precădere varza, fasolea, cartofii, ridichile, morcovii, sfecla roșie, pătrunjel, spanacul, salata verde, castraveții, ceapa, usturoiul, urzica, fructele de pădure, afinele, nucile, alunele, afinele, cireșele, caisele, căpșunile, fragii, dudele negre, strugurii, coacăzele negre, peștele marin, uleiurile presate la rece, nerafinate, cerealele încolțite, tărâța, iaurtul, gălbenușul de ou, dar și infuziile de anghinare, brusture, soc, păpădie, trei-frați-pătrați, schinel, osul-iepurelui, izma, tătăneasă.

Dintre remediile naturale împotriva dermatitei seboreice amintim:

Decoct cu tărâțe de grâu. O parte tărâțe se adaugă la 5 părți de apă, la care se adaugă o linguriță de tinctură de propolis 30-40% și o linguriță de miere de albine. Cu acest amestec se maseaza zonele afectare sau pielea scalpului.

O altă rețetă spune că o linguriță de miere polifloră și un cartof crud ras fin (jumătate de pahar) se omogenizează și se aplică pansament direct pe zonele afectate și se învelește capul cu o folie de plastic. Se stă între jumătate de oră și chiar până a doua zi, după care se spală cu un șampon delicat.

Masajul capilar cu ulei de măsline, nucă de cocos sau germeni de grâu ajută la tratarea dermatitei seboreice. Uleiurile se pot folosi în amestec sau individual. Se folosesc 4-5 linguri de ulei, se încălzesc ușor și se masează scalpul, după care se acoperă părul cu un prosop fierbinte. Lăsați să acționeze cel puțin jumătate de oră după care se clătește cu apă călduță în care ați adăugat sucul de la jumătate de lămâie, masând bine.

Infuzia din frunze de dafin se obține adăugând o mână de frunze de dafin într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, după care se strecoară și se aplică. Așteptați o oră de la aplicare până să vă spălați pe cap.

Iaurtul, cel făcut în casă, se poate pe scalp dacă este la temperatura camerei. Se înfășoră capul într-un prosop și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute, apoi clătește părul cu apă din abundență.

Uleiurile esențiale sunt un alt remediu eficient. Puneți în șamponul dumneavoastră obișnuit, care este de preferat să fie cât mai natural posibil, câte 10-15 picături de ulei esențial de rozmarin, mușețel, smirnă, ienupăr, geranium, ylang-ylang, mandarină, pin, patchouli, busuioc, cimbru, levănțică, eucalipt, mentă, brusture, salvie, ulei de arbore de ceai, oregano sălbatic, portocale, grape-fruit, lămâie. Se amestecă bine și se folosește regulat, lăsând să acționeze pe păr 3 minute înainte de a clăti.

O altă variantă spune că aceleași uleiuri esențiale se adaugă peste gel de aloe vera, ulei de măsline sau ulei de cocos, jojoba, avocado, argan sau migdale. La 1 linguriţă de ulei vegetal se adaugă maxim 2 picături dintr-un ulei esenţial. Amestecul se ține într-o sticluță închisă la culoare, într-un loc răcăros și întunecat. Scalpul se masează bine cu acest amestec după care se acoperă părul cu un prosop fierbinte și se lasă câteva ore să acționeze, după care se spală părul și se clătește.

Nu este obligatoriu să folosiți toate uleiurile esențiale odată. Puteți folosi 3-5 în amestec, rotindu-le când amestecul se termină.

Pentru clătirea părului puteți folosi un amestec de apă cu oțet de mere sau suc de lămâie, în proporție de 1:1.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: