Cum recunoaștem uneltirile diavolului?
Diavolul nu este nicicum neiscusit în făptuirea răului și știe că omul nu vrea să păcătuiască, pentru aceasta nici nu-i insuflă vreun păcat vădit și nu-i spune: du-te și curvește sau du-te și fură, ci găsește în noi o părută dorință de bine sau o dezvinovățire și, prin acestea, sub aspectul binelui, ne vatămă.
Războinicii de gând pradă pe cel ce primeşte închipuirile cele rele, amestecându-şi împreună cu acestea voia sa. Închipuirile acestor furi sunt fără rânduială şi nepotrivite cu lucrul, precum zice cuvântul Evangheliei: „Acela ce nu intră prin uşi în staulul oilor, ci sare pre aiurea, acela fur este şi tâlhar... Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie, şi să piarză” (Ioan 10, 1).
Sfântul Avvă Dorotei, explicând uneltirile diavoleşti, scrie: „El nu este nicicum neiscusit în făptuirea răului şi ştie că omul nu vrea să păcătuiască, pentru aceasta nici nu-i insuflă vreun păcat vădit şi nu-i spune: du-te şi curveşte sau du-te şi fură, ci găseşte în noi o părută dorinţă de bine sau o dezvinovăţire şi, prin acestea, sub aspectul binelui, ne vatămă. Astfel, vrăjmaşul, prin insuflări bine intenţionate, a scos pe N. din mănăstire, pe tine te tulbură prin aceleaşi şi, în general, te încurcă prin dorinţele voinţei tale” (Sfântul Cuvios Ambrozie de la Optina).
(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, volumul I, Editura Egumenița, Galați, 2009, pp. 153-154)
Fiecare dintre noi își scrie propria-i poveste
Dragostea de Dumnezeu se arată împlinind poruncile Sale
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro