Cuvântul [Scripturii] vrea să înfățișeze pe bărbatul străvăzător și ascuțit la minte cu referire la lucrarea practică, la cea contemplativă și la cea cunoscătoare.
Cine sunt bărbații, femeile și șerpii pentru care Domnul, potrivit Sfântului Grigorie al Nyssei, a petrecut trei zile în iad?
Cele trei zile semnifică puterile sufletești, rațională, pătimitoare și poftitoare: bărbații se socotesc pentru partea rațională, femeile, pentru partea poftitoare, iar șerpii, pentru partea irațională. Așadar, în veacul viitor cele trei puteri sufletești vor fi restaurate prin cunoștință. Dar pentru acestea și Domnul a primit patima cea de viață făcătoare și coborârea cea de trei zile în iad.
Din Pilde, cum trebuie să înțelegem pe bărbatul străvăzător și ascuțit la minte ce stă alături cu regii?
Cuvântul [Scripturii] vrea să înfățișeze pe bărbatul străvăzător și ascuțit la minte cu referire la lucrarea practică, la cea contemplativă și la cea cunoscătoare prin trei legi: cea naturală, cea scrisă și cea a harului, pentru ca fiind călăuzit prin acestea să împlinească în chip cuvenit filosofia practică, naturală și teologică.
(Sfântul Maxim Mărturisitorul, Întrebări și nedumeriri, Editura Doxologia, Iași, 2012, p. 124)

Despre Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul
Însă nu s-au umilit de dânsul acei împietriți la inimă, ci mai cumplită chinuire i-au făcut, pentru că scoțându-i limba cea de Dumnezeu grăitoare, care izvora râuri de înțelepte învățături și îneca credințele cele eretice, au tăiat-o fără milostivire, vrând astfel ca să pună tăcere gurii celei de Dumnezeu grăitoare.