Dumnezeu dăruiește gânduri curate celor ce trăiesc o viață curată

„Curăția gândirii izvorăște prin străduința neîncetată întru cele duhovnicești și din paza inimii, iar din curăția gândirii vine luminarea înțelegerii. De aici harul conduce mintea spre împărăția în care simțurile nu mai au nicio putere”.

Dumnezeu dăruiește gânduri curate celor ce trăiesc o viață curată. „Curăția gândirii izvorăște prin străduința neîncetată întru cele duhovnicești și din paza inimii, iar din curăția gândirii vine luminarea înțelegerii. De aici harul conduce mintea spre împărăția în care simțurile nu mai au nicio putere”.

Fiind cu luare aminte și adunată în rugăciune, „mintea se întraripează și zboară în înălțimi”, „spre desfătările cele dumnezeiești”. „Ea înoată într-o cunoaștere ce depășește gândirea umană”. „Sufletul care se luptă și perseverează în această permanentă trezvie primește ochi de heruvim cu care el să se poată afla într-o permanentă și cerească contemplație”.

(Părintele Iustin PopoviciCredința Ortodoxă și viața în Hristos, Traducere: prof. Paul Bălan, Editura Bunavestire, Galați, 2003, p. 72)

De la același autor

Ultimele din categorie