Nu tot ce-i mic este mic şi nu tot ce-i mare este măreţ şi desăvârşit

Nu mulţime de rugăciune vrea de la noi Dumnezeu, dar rugăciune cu frică de Dumnezeu şi umilinţă, aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului, Marelui Pahomie. Străduinţa ta trebuie să fie îndreptată nu la numărul rugăciunilor, dar la gândirea adâncă şi atenţie, ca tot ce îndeplineşti să fie primit de Dumnezeu.

Dumnezeu nu cere un număr anumit de psalmi şi rugăciuni, ci ascultă mintea noastră limpede şi ageră. Fiindcă mulţi, mii de rugăciuni rostesc cu limba, dar cu mintea se gândesc la deşertăciuni, scârnăvie şi necurăţenie; şi cum Dumnezeu îi va auzi şi îi va asculta pe aceştia?

Tu singur nu ştii ce faci, o, omule. Nu mulţime de rugăciune vrea de la noi Dumnezeu, dar rugăciune cu frică de Dumnezeu şi umilinţă, aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului, Marelui Pahomie. Străduinţa ta trebuie să fie îndreptată nu la numărul rugăciunilor, dar la gândirea adâncă şi atenţie, ca tot ce îndeplineşti să fie primit de Dumnezeu.

Nu tot ce-i mic este mic şi nu tot ce-i mare este măreţ şi desăvârşit.

(Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski de la NeamţCrinii țarinei sau Flori preafrumoase adunate pe scurt din Dumnezeiasca Scriptură, Editura Bisericii Ortodoxe din Moldova, Orhei, 1995, p. 39)

De la același autor

Ultimele din categorie