De ce îţi întorci privirea către frumuseţe străină?

Căsătoria a fost rânduită tocmai ca să nu calci hotarele, pentru că Dumnezeu, purtând grijă de liniştea şi de cinstea ta, ţi-a dat soţie tocmai ca să-ţi potoleşti aprinderea firii prin ea şi să te slobozeşti de orice poftă în acest fel.

Cu ce se va dezvinovăţi preacurvarul?* Să nu-mi vorbeşti de patimile firii. Căsătoria a fost rânduită tocmai ca să nu calci hotarele, pentru că Dumnezeu, purtând grijă de liniştea şi de cinstea ta, ţi-a dat soţie tocmai ca să-ţi potoleşti aprinderea firii prin ea şi să te slobozeşti de orice poftă în acest fel. Iar tu, cu suflet nerecunoscător, Îl necinsteşti pe El, lepezi orice ruşine, calci hotarele care ţi-au fost puse, necinsteşti însăşi slava ta.

De ce îţi întorci privirea către frumuseţe străină? De ce priveşti la chipul ce nu-i al tău? De ce strici căsnicia ta, de ce necinsteşti aşternutul tău? Soţia nu a venit la tine, lăsându-şi tatăl şi mama şi toată casa, ca să o necinsteşti tu. Ţi-ai luat tovarăşă de viaţă deopotrivă în cinste cu tine, slobodă. Oare nu este o prostie faptul că tu, luând zestrea, o păzeşti şi n-o iroseşti, dar totodată vatămi şi întinezi ceea ce este mai de preţ decât zestrea: curăţia şi trupul tău, care-i al soţiei?

(Sfântul Ierarh Ioan Gură de AurCum să întemeiem o familie ortodoxă, Editura Sophia, București, 2011, p. 151)

*Deși Sfântul Ioan Gură de Aur în acest fragment face referire doar la bărbați, aceste sfaturi sunt valabile și pentru femeile care fac adulter.

De la același autor

Ultimele din categorie