„Vă mulțumim pentru această lecție de teologie, pe care dumneavoastră pelerinii, ne-o acordați tuturor” – IPS Teofan

Pelerinajul, știți dumneavoastră, e ca dragostea, e ca Dumnezeu. Și dragostea, și Dumnezeu nu pot fi înțelese în chip rațional, pentru că dragostea și Dumnezeu și adăugăm și pelerinajul, se trăiește, se descoperă, se constată. El nu se explică rațional, nu se descrie în cadrul categoriilor de gândire a acestei lumi. Vă mulțumim așadar, pentru această lecție de teologie, pe care dumneavoastră pelerinii, ne-o acordați tuturor, și în mod special nouă, slujitorilor Bisericii, ajutându-ne în demersul nostru de slujire și în demersul nostru personal către Dumnezeu. Dumnezeu să vă răsplătească pentru inima mare pe care o aveți. 

Iubiți credincioși,

Văzând că rândul celor doresc să se împărășească continuă, și slavă Domnului pentru aceasta, că dacă nu-L primim pe Hristos în noi, cine ne poate fi ocrotire, binecuvântare și ajutor în clipe bune și izvor de smerenie în clipe grele? Am lăsat la urmă cuvântul de mulțumire către dumneavoastră, iubiți credincioși. Către bunii pelerini, care au așteptat, unii dintre ei între 15 și 18 ore, depinde de perioada când s-au așezat la rând. Lor și dumneavoastră, celor de față le adresăm mulțumire pentru toată frumusețea cu care au îmbrăcat această dumnezeiască sărbătoare. S-au îmbrăcat ei înșiși cu frumusețea sfinților Spiridon și Parascheva și din frumusețea sfinților cu care s-au îmbrăcat, au îmbrăcat și aceste zile.

Pelerinajul dumneavoastră este admirat de foarte mulți. În același timp, sunt și oameni care critică, care nu înțeleg pelerinajul acesta și uneori, din păcate, îl murdăresc, spunând vorbe grele. Unele din ele le cunoașteți. Să-i iertăm, iubiți credincioși, și să nu-i condamnăm pentru aceasta. Să-i înțelegem. Cel puțin pentru faptul că actul de pelerinaj în care dumneavoastră v-ați înscris este un act care nu poate fi înțeles de logica acestei lumi. Pelerinul trăiește atât pe pământ cât și în cer, în actul său de pelerinaj. Pelerinul respiră atât în timp, cât și în veșnicie. Și cum să le cerem tuturor, fiind departe de Dumnezeu și de credință, să înțeleagă acest act binecuvântat al pelerinajului?

Pelerinajul, știți dumnevoastră, e ca dragostea, e ca Dumnezeu. Și dragostea, și Dumnezeu nu pot fi înțelese în chip rațional, pentru că dragostea și Dumnezeu și adăugăm și pelerinajul, se trăiește, se descoperă, se constată. El nu se explică rațional, nu se descrie în cadrul categoriilor de gândire a acestei lumi. Vă mulțumim așadar, pentru această lecție de teologie, pe care dumneavoastră pelerinii, ne-o acordați tuturor, și în mod special nouă, slujitorilor Bisericii, ajutându-ne în demersul nostru de slujire și în demersul nostru personal către Dumnezeu. Dumnezeu să vă răsplătească pentru inima mare pe care o aveți. O inimă mare precum inima sfinților Spiridon și Parascheva. O inimă mare care iartă, care rabdă, care mulțumește și mai ales o inimă care iubește cu supra măsură, căci supra de măsură este singura măsură adevărată a dragostei. Dumnezeu să vă binecuvinteze și să ne binecuvinteze pe toți! Amin!         

De la același autor

Ultimele din categorie