Când i se dă omului înger păzitor?

Pe lângă îngerul păzitor, Dumnezeu trimite omului și alți îngeri în viață spre a-l ajuta, a-l îndrepta și a-l mângâia în ispitele și încercările luptelor duhovnicești prin care trece omul în acest veac.

Când i se dă omului înger păzitor? La zămislire, la naștere sau la Sfântul Botez?

După Sfânta Tradiție a Bisericii lui Hristos îngerul păzitor se dă omului la Sfântul Botez. Acest lucru se poate înțelege din rugăciunea a cincea de la facerea catehumenului, unde, printre altele, se zice așa: „Însoțește-i viața lui cu înger de lumină, ca să-l izbăvească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întâmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază și de nălucirile rele”. Pe lângă îngerul păzitor, Dumnezeu trimite omului și alți îngeri în viață spre a-l ajuta, a-l îndrepta și a-l mângâia în ispitele și încercările luptelor duhovnicești prin care trece omul în acest veac.

Despre aceasta vorbește dumnezeiescul Apostol Pavel, zicând: „Au nu sunt duhuri slujitoare, care se trimit spre slujbă pentru cei ce vor să moștenească mântuirea?” (Evrei 1, 14). Cu aceste cuvinte, Apostolul înalță cugetele ascultătorilor și mângâie foarte mult pe creștini, fiindcă arată că Dumnezeu are multă purtare de grijă pentru dânșii, de vreme ce „pe îngeri, care covârșesc pe oameni, i-a rânduit să slujească pentru mântuirea oamenilor”.

Dar vedem că, atât în Legea Veche, cât și în Legea Darului, îngerii au fost trimiși de Dumnezeu să ajute și să slujească oamenilor celor aleși, precum Lot, Avraam, Iacob, Moise, Valaam, Isus Navi, Ghedeon, Manase, prorocul David, Ilie Tesviteanul, Sedrah, Mesah și Abdenago, Daniel prorocul, Iosif, Fecioara Maria, păstorii de la Betleem, Maria Magdalena, Cornelie Sutașul, Apostolul Pavel și alții. Prin aceste câteva mărturii am arătat că Preabunul Dumnezeu ne rânduiește nouă îngeri păzitori, nu numai la Sfântul Botez, ci și în toată viața, ajutând pe calea mântuirii pe cei drepți, care Îl iubesc și cred întru El.

(Arhimandritul Ilie CleopaNe vorbește Părintele Cleopa, ediția a 2-a, vol. 5, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 86-87)

De la același autor

Ultimele din categorie