Cât sunteți în viață, rugați-vă neapărat pentru cei apropiați

Noi nu trebuie să anticipăm judecata lui Dumnezeu. Numai Unul Dumnezeu știe împrejurările vieții fiecăruia și cel mai important este că El vede inima fiecăruia. El va rosti sentința de judecată la timpul cuvenit.

Părinte Ioan, vă rog să-mi răspundeți: chiar nu am voie să dau pomelnice pentru odihna sufletului tatălui meu adormit, care a fost botezat, dar nu s-a arătat mădular credincios al Bisericii? Vă pun această întrebare și cu privire la rudele mele care au adormit și care au fost botezate, dar nu au fost îmbisericite. Cum să procedez în cazul în care aș vrea să dau pomelnic la Sfânta Liturghie și la Te Deum pentru sănătatea celor apropiați și cunoscuți care sunt botezați în credința ortodoxă, dar nu participă în mod activ la viața Bisericii, iar unii dintre ei poate că nici nu cred în Dumnezeu? Dar poate datorită rugăciunilor Bisericii ei își vor deschide inima lui Hristos. Vă rog, părinte Ioan, nu mă lăsați fără răspuns!

Cât sunteți în viață, rugați-vă neapărat pentru cei apropiați ai dumneavoastră care au fost botezați. Noi nu trebuie să anticipăm judecata lui Dumnezeu. Numai Unul Dumnezeu știe împrejurările vieții fiecăruia și cel mai important este că El vede inima fiecăruia. El va rosti sentința de judecată la timpul cuvenit. Deocamdată împliniți-vă datoria de fiică față de părinți și datoria dragostei pentru cei apropiați, prin pomenirea lor în rugăciune. Rugăciunea dumneavoastră nu va rămâne fără răspuns.

Nu trebuie să dăm pomelnice la Sfânta Liturghie pentru sectanți, eretici și pentru cei care, conștienți fiind, Îl hulesc pe Dumnezeu, căci ei depun mărturie vădită de vrăjmășie față de Dumnezeu.

(Arhimandritul Ioan KrestiankinPovățuiri pe drumul crucii, Editura de Suflet, București, 2013, pp. 114-115)

De la același autor

Ultimele din categorie