Ce ajută pe om să dobândească evlavia

Foarte mult mă ajută în dobândi­rea evlaviei cunoașterea Sfinților ținutului nostru, ai țării noastre, ca să-i iubim și să ne legăm de ei. Dumnezeu se bucură atunci când avem evlavie și îi iubim pe Sfinți. Iar atunci când avem evlavie față de Sfinți, cu atât mai mult vom avea față de Dumnezeu!

Părinte, ce altceva ajută pe om să dobândească evlavia?

A cerceta cu mintea orice lucru sfințit și a se afunda în el, dar și a pune în valoare prilejurile ce i se dau. Acestea deșteaptă încet-încet evlavia înlăuntrul lui. Atunci când, de pildă, mi se dă ocazia să trec pe lângă o biserică și să intru puțin în ea ca să mă rog și n-o fac, mă lipsesc de har. Dacă vreau să merg, dar sunt împiedicat de ceva s-o fac, atunci nu mă lipsesc de har, pentru că Dumnezeu vede intenția mea cea bună. De asemenea, foarte mult mă ajută în dobândi­rea evlaviei cunoașterea Sfinților ținutului nostru, ai țării noastre, ca să-i iubim și să ne legăm de ei. Dumnezeu se bucură atunci când avem evlavie și îi iubim pe Sfinți. Iar atunci când avem evlavie față de Sfinți, cu atât mai mult vom avea față de Dumnezeu!

– Părinte, ce anume ajută ca cineva să se miște cu evlavie înlăuntrul bisericii?

– Atunci când pornești spre biserică, să-ți spui în mintea ta: „Unde merg? Acum intru în Casa lui Dum­nezeu. Ce fac? Mă închin la icoane, lui Dumnezeu”. De la chilia sau de la ascultarea ta mergi în biserică. Din biserică să mergi în Cer, și mai departe chiar, la Dumnezeu.

(Cuviosul Paisie AghioritulCuvinte duhovnicești, vol.2: Trezire duhovnicească, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Ed. a 2-a, Editura Evanghelismos, București, 2011, pp. 144-145)

De la același autor

Ultimele din categorie