Foarte mult mă ajută în dobândirea evlaviei cunoașterea Sfinților ținutului nostru, ai țării noastre, ca să-i iubim și să ne legăm de ei. Dumnezeu se bucură atunci când avem evlavie și îi iubim pe Sfinți. Iar atunci când avem evlavie față de Sfinți, cu atât mai mult vom avea față de Dumnezeu!
Părinte, ce altceva ajută pe om să dobândească evlavia?
– A cerceta cu mintea orice lucru sfințit și a se afunda în el, dar și a pune în valoare prilejurile ce i se dau. Acestea deșteaptă încet-încet evlavia înlăuntrul lui. Atunci când, de pildă, mi se dă ocazia să trec pe lângă o biserică și să intru puțin în ea ca să mă rog și n-o fac, mă lipsesc de har. Dacă vreau să merg, dar sunt împiedicat de ceva s-o fac, atunci nu mă lipsesc de har, pentru că Dumnezeu vede intenția mea cea bună. De asemenea, foarte mult mă ajută în dobândirea evlaviei cunoașterea Sfinților ținutului nostru, ai țării noastre, ca să-i iubim și să ne legăm de ei. Dumnezeu se bucură atunci când avem evlavie și îi iubim pe Sfinți. Iar atunci când avem evlavie față de Sfinți, cu atât mai mult vom avea față de Dumnezeu!
– Părinte, ce anume ajută ca cineva să se miște cu evlavie înlăuntrul bisericii?
– Atunci când pornești spre biserică, să-ți spui în mintea ta: „Unde merg? Acum intru în Casa lui Dumnezeu. Ce fac? Mă închin la icoane, lui Dumnezeu”. De la chilia sau de la ascultarea ta mergi în biserică. Din biserică să mergi în Cer, și mai departe chiar, la Dumnezeu.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol.2: Trezire duhovnicească, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Ed. a 2-a, Editura Evanghelismos, București, 2011, pp. 144-145)

Despre Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie, după numele său de mirean Arsenie Eznepidis, s-a născut în Farasa Capadociei – Asia Mică, la 25 iulie 1924, de ziua adormirii Sfintei și Dreptei Ana, din părinți evlavioși. Tatăl său se numea Prodromos și era conducătorul locuitorilor Farasei. Pe mama sa o chema Evloghia (mai târziu, în Konița, o strigau Evlampia). ...