Ce să fac dacă cineva refuză să mă ierte?

Întrebare: Odată am rănit sentimentele cuiva și apoi am încercat de mai multe ori să-i cer iertare, însă acest lucru îl enerva. Ce să facem ca să fim iertați?

Întrebare: Odată am rănit sentimentele cuiva și apoi am încercat de mai multe ori să-i cer iertare, însă acest lucru îl enerva. Ce să facem ca să fim iertați? Putem să ne spovedim și să ne împărtășim?

Mitropolitul Antonie: Nu cred că poți fi tras la răspundere pentru refuzul aceluia să te ierte, dacă ți-a părut sincer rău pentru ce s-a întâmplat și dacă nu ai simțit și tu enervare („Cum de îndrăznești să nu mă ierți!?”). În acest caz, poți să te spovedești, cu binecuvântarea duhovnicului să te împărtășești și să te rogi pentru acea persoană: nu ca să se schimbe într-un chip sau altul, ci ca harul lui Dumnezeu să se pogoare asupra ei și ca voia lui Dumnezeu să decidă în privința aceleia așa cum este mai bine.

(Mitropolitul Antonie de Suroj, Mai aproape de Hrisos: spovedania și iertarea, traducere din limba engleză de Dragoș Dâscă, Editura Doxologia, Iași, 2014, p. 157)

De la același autor

Ultimele din categorie