Ceea ce semănăm, aceea vom și secera

Să cercetăm cât am învățat din Evanghelie, ca Hristos să prindă chip înlăuntrul nostru, și să devenim și noi, încetul cu încetul, dumnezei după har.

Grija principală a vieții noastre este să iertăm și să ne rugăm pentru oamenii care ne-au făcut rău. Acela care iartă din toată inima și se roagă pentru vrăjmașii lui, va primi iertarea lui Dumnezeu pentru păcatele lui. Ceea ce semănăm, aceea vom și secera. Osteneala, postirea, rugăciunea, privegherea, milostenia vor preschimba inima noastră, o vor face milostivă și iertătoare față de aproapele, și durerea celuilalt va deveni și durerea noastră. Să cercetăm cât am învățat din Evanghelie, ca Hristos să prindă chip înlăuntrul nostru, și să devenim și noi, încetul cu încetul, dumnezei după har.

Iubește-i pe frați! Iubirea ta se va vădi când nu te vei mai gândi la slăbiciunile și scăpările lor, și le vei arăta dragoste. Iubirea te va păzi de toate păcatele. În afară de tine să nu te gândești la nimic, ci continuu mustră-te, și aceasta va fi calea cea mai bună.

(Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovnicești, Editura Egumenița, Galați, 2012, pp. 92-93)

De la același autor

Ultimele din categorie