Cine vrea să se mute de la veacul acesta înşelător şi să se ducă la cele veşnice?

Am cunoscut un aşa suflet, care două săptămîni înainte de moarte, cu bucurie şi cu nesaţ, aştepta şi se ruga în boala ei: „Maica Domnului, ia-mi sufletul”! Şi asta nu din deznădejde, ci din însufleţirea Duhului Sfânt.

Cine vrea să se mute de la veacul acesta înşelător şi să se ducă la cele veşnice? Cine vrea, cu nerăbdare, să scape de greutăţile şi de multe­le înşelătorii ale acestei vieţi trecătoare şi să se sălaşluiască în patria unde ne cheamă zilnic Dumnezeu prin cuvîntul Său?

Am cunoscut un aşa suflet, care două săptămîni înainte de moarte, cu bucurie şi cu nesaţ, aştepta şi se ruga în boala ei: „Maica Domnului, ia-mi sufletul!”. Şi asta nu din deznădejde, ci din însufleţirea Duhului Sfânt. Că ea ştia că se mută de la cele înşelătoare. Şi noi vom urma acelaşi drum, şi asta no­uă ni se pare tragedie. Dar, deşi are o înfăţişare tra­gică, precum a avut şi viaţa şi răstignirea şi moartea Fiului lui Dumnezeu, în taina lui Dumnezeu nu există tragedie, ci se ascunde pronia lui Dumnezeu cea ma­re, care ne ridică de la pământ la cer, de la moarte la viaţă, de la cele trecătoare la cele veşnice, de la cele înşelătoare la cele adevărate. Pentru aceea să căutăm, mai întâi, patria noastră cea cerească, Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui. Şi mai înainte de toate să căutăm la rugăciune. Sfântul cel mare al veacului nostru, Siluan Athonitul, de multe ori, în scrierile lui, spune că greutăţile, neajunsurile şi tragediile vin în viaţa omului fiindcă nu se roagă.

(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, pp. 90-91)

De la același autor

Ultimele din categorie