Cum să ne rugăm pentru vrăjmaşi?

Pentru orice duşman care te urăşte şi te ocăreşte, tu să auzi cuvântul Evangheliei: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri; faceţi bine celor ce vă urăsc, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă şi vă rugaţi pentru cei care vă necăjesc”.

Cum să ne rugăm pentru vrăjmaşi?

Doamne, miluieşte-i. Iartă păcatele la toţi cei ce ne urăsc pe noi, cei ce ne ocărăsc pe noi. Iar dacă soţul este rău, zi aşa: „Doamne, miluieşte-l pe soţul meu, si-l izbăveşte de ispitele diavolului, să nu mai urască, să nu mă mai înjure, să nu mai bea”. Aşa să te rogi pentru el.

Dar pentru orice duşman care te urăşte şi te ocăreşte, tu să auzi cuvântul Evangheliei: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri; faceţi bine celor ce vă urăsc, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă şi vă rugaţi pentru cei care vă necăjesc”.

Dar când te rogi, să nu zici că acela-i vinovat, că nu-ţi ajută Dumnezeu. Știi ce să zici? „Miluieşte-mă, Doamne, pe mine păcătoasa, că pentru păcatele mele s-a făcut soţul rău. Eu sunt rea!” Atunci te aude Dumnezeu. Să nu dai vina pe celălalt. Să te găseşti pe tine însuți vinovat, că dreptatea lui Dumnezeu nu ştim cum este. 

(Îndrumări duhovnicești pentru vremelnicie și veșnicie. O sinteză a gândirii Părintelui Cleopa în 1670 de capete, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2004, p. 77)

De la același autor

Ultimele din categorie