Tot ce privim și vedem desfășurându-se în sânul naturii înconjurătoare ne spune că există Dumnezeu.
Legile care stau la baza fenomenelor din univers, care sunt într-o mișcare continuă, nu pot fi întâmplătoare, fiindcă întâmplarea nu realizează ordine. Mișcarea și ordinea materiei presupun neapărat existența unei Forțe nemijlocite. Viața pe pământ nu putem admite că a apărut din materie moartă. Căci viața nu se poate naște decât din viață, sămânța din sămânță, pentru că moartea nu poate naște viață, nimeni nu poate da ce nu are. Deci, din contemplarea, cercetarea și observarea naturii – rațiunea, logica, trage concluzia existenței lui Dumnezeu.
Din punct de vedere al învățăturii creștine, noi zicem că frumusețea naturii încojurătoare spune clar: aceasta este opera lui Dumnezeu! Să ne gândim la două lucruri pe care le întâlnim zilnic. Cunoaștem o mulțime de oameni – trebuie să ne mire faptul că rar de tot vedem doi oameni asemănători. Fiecare are caracteristicile sale. Vedem o mulțime de flori, una lângă alta, una roșie, alta albastră, alta galbenă etc. ne întrebăm, în același pământ, aceeași climă, cum de sunt așa de deosebite unele de altele în culoare și formă? Cine le-a dat aceste legi? Dumnezeu!
Tot ce privim și vedem desfășurându-se în sânul naturii înconjurătoare ne spune că există Dumnezeu. Dacă pe Dumnezeu nu-L aflăm în întreaga natură și nici în inima noastră, înseamnă că pentru acea ființă „Dumnezeul lui este pântecele” (Filipeni 3, 19). Toți acei care trăiesc și nu-L mărturisesc pe Dumnezeu nici prin cuvinte, nici prin fapte, tăgăduindu-L, se vor împlini cu ei cuvintele Mântuitorului care zice: „Căci de cel ce se va rușina de Mine… și Fiul Omului se va rușina de el, când va veni întru slava Tatălui Său…” (Marcu 8, 38).
(Arhimandritul Serafim Man, Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, 1996, pp. 9-10)

Despre Arhimandritul Serafim Man
Părintele Serafim (Stefan) Man s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lângă Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952, a intrat în obștea Mănăstirii Rohia. După un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955, a fost tuns în monahism, primind numele Serafim. În martie 1957, a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, slujind la mănăstire până în anul 1959, când, prin Decretul 410, a fost nevoit să părăsească așezământul. A slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuş şi Costeni până în 1971, când s-a întors la Rohia. Doi ani mai târziu a fost numit stareț al cunoscutei mănăstiri. Părintele a fost cunoscut mai ales în calitatea sa de duhovnic al monahului Nicolae Steinhardt. A trecut la Domnul în anul 2013, în ziua de 12 februarie.