Discernământul duhovnicesc
Același răspuns - fie ca poruncă, fie ca recomandare - nu i se potrivește altei persoane, din pricina deosebirii carecterului, a lucrului și a împrejurării. Prin urmare, niciodată nu se dă o rezolvare sau o decizie dacă nu s-a cercetat întocmai cum stau lucrurile.
De multe ori se întâmplă ca părinții duhovnicești să fie întrebați despre teme sau probleme duhovnicești și să răspundă fiecăruia în mod diferit. Aceasta se face potrivit cu persoana, cu tema, chiar și cu împrejurarea, cu timpul și cu locul. Același răspuns - fie ca poruncă, fie ca recomandare - nu i se potrivește altei persoane, din pricina deosebirii carecterului, a lucrului și a împrejurării. Prin urmare, niciodată nu se dă o rezolvare sau o decizie dacă nu s-a cercetat întocmai cum stau lucrurile.
De exemplu, patru oameni au mâncat înainte de ceasul rânduit, sau fără măsură. Primul a mâncat pentru că era foarte înfometat, altul pentru că a ascultat de un sfat medical și urma un tratament, altul pentru că i-a plăcut mâncarea și a fost biruit de poftă, iar altul pentru că îi place să risipească după bunul său plac. Acum, cum vom face aceeași judecată pentru toți aceștia?
(Gheronda Iosif Vatopedinul, Dialoguri la Athos, Editura Doxologia - Iași 2012, p.62-63)