Înțeleg, Doamne, ajută neînțelegerii inimii și minții mele!
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru cele pe care nu le înțelegem, dar în mijlocul cărora trăim. Înțelegi cum îți bate inima?
Ce este Liturghia? Adunarea sfinților. „Acolo sunt sfinții, Hristos. Uite, Cel pe care-L cauți, închină-I-te!” Ce imagine minunată! Asta este Liturghia! Lucrul după care însetează un suflet, pentru care ne-am botezat, pentru care ne-am miruns, pentru care am fost chemați în Biserica Ortodoxă, îl găsim la Liturghie. Ceea ce citești în cărțile noastre, în Sfânta Scriptură, ai acum la Liturghie înaintea ta.
Dar chiar dacă încă nu Îl vezi, Cel pe care-L cauți este aici. Închină-I-te! De aici vine și faptul că, atunci când preotul ne binecuvântează, noi ne plecăm capul. Când Evanghelia iese la Vohodul cel mic, ne plecăm iarăși capul, la fel ca și la Vohodul mare. Ne închinăm neîncetat la același Dumnezeu, la toți sfinții, la întreaga Biserică, cu toate elementele ei văzute și nevăzute, spuse și auzite, săvârșite și înțelese în ea.
Și continuă: „Închină-I-te, mulțumește-I, odihnește-te, inima mea, ai găsit ceea ce căutai!”. Ce este Dumnezeiasca Liturghie, potrivit cu concepția omenească? Este reprezentarea nesângeroasă a jertfei de pe Cruce a lui Hristos. Nu se numește însă jertfă de răstignire, ci Dumnezeiasca Euharistie (mulțumire). De ce se numește Dumnezeiasca Euharistie de vreme ce este jertfă, dăruire, rugăciune, doxologie, cină de taină, de vreme ce este de toate? Pentru că trăim realitatea în ghicitură, în chip mistic, în taină, o trăim ca în oglindă (I Corinteni 13, 12). Și pentru că nu înțelegem aceste lucruri, Dumnezeu ne cheamă de fiecare dată ca să-I mulțumim, pentru cele pe care nu le pricepem. (…)
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru cele pe care nu le înțelegem, dar în mijlocul cărora trăim. Înțelegi cum îți bate inima? S-ar putea să nu știi nici măcar cum arată sau unde este. Nu se află exact acolo unde îi auzi bătăile. Înțelegi în ce fel e alcătuit sângele sau cum el devine lapte de mamă? Înțelegi moartea sau viața? Ce este acel ceva care face pleoapele să clipească? Înțelegi cum s-a născut înlăuntrul tău această bucurie neașteptată sau această tristețe bruscă? Înțelegi cum crești? Și mai vrei să înțelegi ce se întâmplă la Liturghie? Și totuși, Îl trăiești cu adevarat pe Dumnezeu. De aceea se numește Euharistie (mulțumire), pentru că stăm ca și cum am înțelege și Îi mulțumim lui Dumnezeu. Ca și cum aș zice: „Cred, Doamne, ajută necredinței mele!” (Marcu 9, 24). Înțeleg, Doamne, ajută neînțelegerii inimii și minții mele!
(Arhimandritul Emilianos Simonopetritul, Tâlcuiri la sfintele slujbe, Editura Sfântul Nectarie, pp. 61-62)
Sfântul Iacov Tsalikis și darul înainte-vederii
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro