La Judecata viitoare, trupul va învia aşa cum a fost

Trupul a murit, a trecut în putreziciune, însă acel trup va învia aşa cum a fost. Drepţii se vor bucura, iar păcătoşii vor suferi. Trupul este înviat ca prin el să sufere aceste dureri la care vor fi supuşi pentru viaţa lor netrebnică, zadarnică. La Judecata viitoare şi sufletul şi trupul vor primi direct şi corect preţul vieţii lor pământeşti.

La Judecata viitoare va fi un proces cu păcatele trupului nostru, pe care le-am făcut de-a lungul vieţii noastre. Pentru că sunt păcate care angajează pe unii în bine sau pe alţii în rău. De pildă, dacă citim nişte pagini din Noul Testament, sau din Psalmi, din Vechiul Testament; pagini din Sfinţii Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi alţii, ne umplem de Duhul Sfânt şi de râvnă pentru Dumnezeu şi pentru a ne schimba viaţa cea rea, în bună. Când, însă, citim nişte romane cu fel de fel de îndemnuri spre patimi, spre stricăciunea vieţii noastre, atunci ne umplem de păcate şi de osândă.

În urma citirii unui roman, de pildă, carte care este pierzătoare de suflet, pe care o citesc mulţi tineri, şi tinerii ajung apoi nişte atei sau ajung nişte păcătoşi din ce în ce mai mari şi-i îndeamnă şi pe cei care sunt în jurul lor, îi influenţează să creadă şi să facă aşa cum au citit în cutare carte. Aceşti oameni, care vor fi la Judecată autorii acestor îndemnuri primejdioase, fără îndoială că vor avea parte de o osândă mai mare, mai către fundul acestui con, acestui iad blestemat. Cei care au făcut fapte bune, care au mângâiat, care au ajutat, care s-au milostivit către ceilalţi, fără îndoială în măsura în care au făcut fapte bune sau rele vor primi răsplata în bine sau în rău. 

Fiecare persoană în parte îşi are trupul său. Trupul a murit, a trecut în putreziciune, însă acel trup va învia aşa cum a fost. Drepţii se vor bucura, iar păcătoşii vor suferi. Trupul este înviat ca prin el să sufere aceste dureri la care vor fi supuşi pentru viaţa lor netrebnică, zadarnică. La judecata viitoare şi sufletul şi trupul vor primi direct şi corect preţul vieţii lor pământeşti.

(Ne vorbeşte părintele Sofian, Editura Vânători, Mănăstirea Sihăstria, 2004, p. 122)

De la același autor

Ultimele din categorie