Legile judecăţii lui Dumnezeu

Cuvinte duhovnicești

Legile judecăţii lui Dumnezeu

    • Legile judecăţii lui Dumnezeu
      Foto: Stefan Cojocariu

      Foto: Stefan Cojocariu

Sfinţii Părinţi spun că păgânii nu se pot întoarce uşor la credinţa în Hristos pentru că n-au cunoscut pe Dumnezeu. Tot ei spun că cei ce au greşit în Legea darului, ca creştini, mai greu şi mai tare se vor pedepsi decât păgânii care au greşit după legea firii.

-După care legi se vor judeca toate seminţiile pământului?

-Sfântul Grigorie de Nyssa spune că după patru legi vor fi judecaţi oamenii la înfricoşata Judecată de apoi:

Cei care au trăit de la Adam până la darea legii pe Muntele Sinai, vor fi judecaţi de Hristos după legea conştiinţei dată omului din naştere, numită şi legea morală sau legea firii. Prin conştiinţă, care este glasul lui Dumnezeu în om, fiecare ştie ce este bine şi ce este rău. După această lege s-a condus lumea până la Moise (Romani 2, 14-15). A doua lege după care se vor judeca oamenii dinainte de Hristos şi toţi cei ce nu cred în Hristos, este legea zidirilor, a întregii creaţii care ne stă pururi în faţă şi ne spune că este făcută atât de minunat de un Creator nevăzut, de Dumnezeu. „Lumea văzută, spune Sfântul Vasile cel mare, este şcoală a sufletelor celor cuvântătoare”, este Biblia nescrisă a tuturor oamenilor (Romani 1,20). A treia lege, după care se vor judeca numai evreii, este legea scrisă a lui Moise, care s-a dat pe Muntele Sinai (Romani 2,12). A patra lege este legea darului sau Evanghelia, dată nouă de Hristos, după care se vor judeca toate popoarele creştine (Ioan 12, 48). Dacă cineva se leapădă de botezul creştin este un apostat, adică lepădat de Dumnezeu şi nu are iertare în veci, iar la judecată va fi mai greu pedepsit decât un păgân care nu a ştiut pe Hristos. Sfinţii Părinţi spun că păgânii nu se pot întoarce uşor la credinţa în Hristos pentru că n-au cunoscut pe Dumnezeu. Tot ei spun că cei ce au greşit în Legea darului, ca creştini, mai greu şi mai tare se vor pedepsi decât păgânii care au greşit după legea firii.

(Arhim. Cleopa Ilie, Arhim Ioanichie Bălan, Lumina şi faptele credinţei, Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, 1994, p. 172)

Citește despre: