Din cauza mândriei nemăsurate se întâmplă toate grozăviile de pe lumea asta, oamenii nu își mai văd limitele decât în ceasul de pe urmă.
Cât de greu e păcatul mândriei?
Greu, greu…! Mândria pierde într-o clipă ce câștigă sufletul într-o viață de rugăciune. Mândrindu-ne cu faptele bune, acestea își pierd tot meritul înaintea lui Dumnezeu. Soția unui om bogat a fost întrebată de ce numai ea singură se îmbracă simplu, fără podoabe multe, pe când alte multe femei își pun o mulțime de podoabe și bijuterii când ies în societate. Femeia a răspuns: „Pentru că soțului meu îi este destulă podoabă virtutea mea”. Din cauza mândriei nemăsurate se întâmplă toate grozăviile de pe lumea asta, oamenii nu își mai văd limitele decât în ceasul de pe urmă…
De ce minte românul?
Pentru că nu l-a convins nimeni că minciuna e urâtă, că îl face pe om urât de toți cei din jur. Omul simplu minte și din cauză că politicienii din frunte mint la rândul lor. Se face, așa, un circuit al minciunii, nimeni nu mai crede pe nimeni…! Minciuna este pedepsită aspru și de Dumnezeu, ar trebui pedepsită aspru și de lege.
Ce este modestia? De ce e bine să fie omul modest?
Modestia este podoabă pentru creștin.
(Adrian Alui Gheorghe, Părintele Iustin și morala unei vieți câștigate, Editura Credința Strămoșească, p. 81)

Despre Arhimandritul Iustin Pârvu
Părintele Iustin s-a născut, conform Registrului Matricol al Mănăstirii Secu, la 10 februarie 1919, de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, în satul Poiana Largului (Petru Vodă), comuna Călugăreni (acum Poiana Teiului), judeţul Neamţ, în familia unor români ortodocşi foarte evlavioşi, şi a fost botezat cu numele Iosif. ...

Despre Adrian Alui Gheorghe
Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzești, județul Neamț. Absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași; doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinerețe fără bătrânețe și sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria A, în anul 2010; Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț din anul 2005. Autor al mai multor cărți de poezie, eseu, teatru, publicistica. Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania in 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut. Mai multe premii ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie, proză, publicistică și eseu. Premiul „Balcanica” al poeților din Balcani, Brăila, 2010 etc. Dintre cărțile publicate: Titanic șvaițer. Momente si schițe ...